手機上那一個部件你不會用?

見好多人又話三星無SD/換電唔會買, Type C 插頭又唔買, 無前置喇叭又唔買, 其實有乜野係你地一定著重? 定係可有可無?

大猩猩3 / 4 - 必要
SD卡 - 好用,但有朋友俾人偷機,D相俾人睇晒
換電 - 好少換
NFC - 永遠唔會用
前置喇叭 - 如果後喇叭夠大聲,可有可無
Hi-Fi 喇叭 - 我部LG G4話有1Watt喇叭,但音量永遠set得50%,因為太大聲
前置鏡頭 - 好少用
指模素描 - 下一部機一定要有
Home實體按鈕 - 有同無分別太大,下一部機無當然好
無線充電 - 用過, 非常低能
Type-C USB - 麻煩
USB3.0 - 其實內存已經係eMMC 4.5, 5.0啦,做乜唔加埋
紅外線遙控電視 - 用過, 非常低能

開間公司訂造一部機比自己用最好

大猩猩3 / 4 - 感覺上必要
SD卡 - 一定要有,唔係陣間無啦啦死機total loss邊個賠比我?有張sd卡起碼叫做方便啲backup同埋啲相可以直接入去  
換電 - 好少換
NFC - 成日淘寶,必要
前置喇叭 - 想要但無所謂
Hi-Fi 喇叭 - 冇所謂
前置鏡頭 - 基本上無用過,但係感覺上有好過無
指模素描 - 未玩過所以想有
Home實體按鈕 - 完全唔想要,覺得加咗之後好樣衰,而且又多一樣嘢壞
無線充電 - 如果差得夠快嘅話就ok
Type-C USB - 呢啲嘢橫掂遲早都會統一返,而家有其實無咩問題,隨身帶著一個usb type-c轉microusb真係咁難?
USB3.0 - 有type-c就得,除非好似唔知邊間咁整個usb2.0配type-c咁_ _姐

大猩猩3 / 4 - 感覺上必要
SD卡 - 一定要有,唔係陣間無啦啦死機total loss邊個賠比我?有張sd卡起碼叫做方 ...
losiukit1 發表於 2015-10-21 10:33

點解唔backup上雲或PC部機唔見左咪一樣total loss

回覆 4# 雲一0一
雲端私隱保障成疑。

回覆 4# 雲一0一
外加出街不方便,流量殺手

回覆  雲一0一
雲端私隱保障成疑。
a527692384 發表於 2015-10-21 13:22

私隱野另外備份
亦可以先加密再上傳
回覆  雲一0一
外加出街不方便,流量殺手
a527692384 發表於 2015-10-21 13:24

開Wi-Fi先上傳
一日一次夠掛?

無線充電

見好多人又話三星無SD/換電唔會買, Type C 插頭又唔買, 無前置喇叭又唔買, 其實有乜野係你地一定著重? 定係 ...
asian_xl 發表於 2015-10-21 10:01

你有幾點啲理論幾得意,
1 畀人偷機嘅話,有冇SD啲相都係會畀人偷埋,唔通有得用SD會特別吸引賊人?
2 EMMC 同USB 3.0 有咩衝突?有USB3.0理論上接PC抄data會快咗,反而USB2.0仲浪費咗高速EMMC

via HKEPC Reader for Android

私隱野另外備份
亦可以先加密再上傳

開Wi-Fi先上傳
一日一次夠掛?
雲一0一 發表於 2015-10-21 13:26

突發要扯大FILE落黎又無WIFI點算?
正係等都等死人