有冇人用過品勝萬用座充, 同埋唔識睇岩唔岩叉

https://detail.tmall.com/item.ht ... p;skuId=70911034479

粒電係4.2V Charger current

咁呢隻萬用座充岩唔岩??
唔係好識睇
係咪5V就1A
4.35V行 500mA ???
但粒電係4.2V , 有冇問題的???

THANKS

電最高4.2v, 充電器電壓唔大過電池電壓又點充得入?

電最高4.2v, 充電器電壓唔大過電池電壓又點充得入?
LKF 發表於 2015-10-22 20:31

我以為要岩岩好4.2v 先可以用

圖果個吾arm, 你要買3.7V 版先係for 你用,3.8V 版係for 依家新果d 高電壓少少ge 電

粒電係4.2V Charger current

咁呢隻萬用座充岩唔岩??
唔係好識睇
係咪5V就1A
4.35V行 500mA ???
但粒 ...
pbfans 發表於 2015-10-22 20:19

呢隻叉電器嘅1代同2代我都有。
2代嗰三隻型號,最主要係睇返你粒電嘅長度。
如果淘寶買嘅話,佢應該有提及拉到最大嘅闊度有幾大。
如果你除咗呢粒電池之外,仲有其他電池都想用佢充嘅話,就要注意個長度大細啦。
呢隻萬能充電器,佢本身亦有個USB頭,提供5V1A輸出,你可以駁條USB線去叉電都得。
夾住嚟叉電嗰度就得4.35V500mA,會叉得慢啲。

另外,NOHON都有類似嘅叉電器,不過就係橫夾。唔需要注意電池嘅長度,但要注意電池嘅闊度。
佢夾叉部分都有4.35V1A,理論上會快過呢隻。

呢隻叉電器嘅1代同2代我都有。
2代嗰三隻型號,最主要係睇返你粒電嘅長度。
如果淘寶買嘅話,佢應該有提及 ...
mdws2002 發表於 2015-10-22 21:10

想問問係咪2款都唔駛理佢正負極去差???
通常電池係咪都唔會好寬?! 咁即係nohon呢個彈性大d ???

想問問係咪2款都唔駛理佢正負極去差???
pbfans 發表於 2015-10-22 21:25

品勝嗰款有分正負極,機上有印。
NOHON無分,不過NOHON大部啲。

我都有隻品勝,正負亂放佢都識分