[測試] LG V10, 我最滿意的流動聽歌裝置

個人認為,出街聽歌最緊要好聲之餘重要方便
方便就係唔洗帶多部磚頭出街,唔方便既話,送部ak380比我都唔想用

V10 係用 ESS 9018K2M DAC + ESS 9602 Amp
粒Dac唔洗多介紹啦,公認數一數二地好
Source: http://www.esstech.com/files/231 ... lease_0-01-2015.pdf

反而粒Amp比較新鮮,係ESS公司既新產品,設計係類似 TI TPA6120A2,可以用簡單的低壓電源,都做到失真低,高輸出的效果
用HD800試推力,音量可以做到非常足夠既110db, 正常聽野既音量唔洗開盡,音質就後話,雖然v10推800音質很一般,但係手提機黎講,我認為已經非常之好 (對比Le Max, Mi Note Pro, iPhone)
不過HD800只係用黎試推力,真正出街聽既,緊係用AKG K3003啦

總結黎講V10聽歌係非常好....不過缺點係,只有內置Music App才能用到 ES9018 DAC
附件: 您需要登錄才可以下載或查看附件。沒有帳號?註冊

咁內置Player係咪play到flac, wav呢?

十唔十卜藍牙耳機?

咁內置Player係咪play到flac, wav呢?
skywavez 發表於 2015-10-29 02:02

呢兩種咁基本既format 當然得
而且dsd file都播到

唔知道lg會唔會開放api比其他人開發music player可用呢

via HKEPC Reader for Android

唔知道lg會唔會開放api比其他人開發music player可用呢

via HKEPC Reader for Android
takayo72 發表於 2015-10-29 04:58

我估好難,肥水不流別人田

十唔十卜藍牙耳機?
chue 發表於 2015-10-29 02:08

十卜藍芽一定得,
但藍芽傳送失真咁高,你唔好想因為用好dac會有咩好處

手機中, 音響發燒友首選?

你用HD800就知你識野
而唔係用d雞耳機o黎試
我信你

回覆 7# ccw2

LDAC = up to 3x Bluetooth transfer speed

不過係Sony嘢

p.s.我最近試咗V10,聲音真係有驚喜