[操作疑難] 求救,sony z2(D6503)返大陸點先上到網?

原本諗住買張儲值卡求求其3G上網乜都好,反正只係去幾日。
臨比錢果刻先諗起好似大陸啲制式同香港唔係好同,想問下中移動或中聯通邊個先可以配到罪大z2係大陸上網?
4g3g無所謂,上到facebook用到whatsapp就得,慢都無問題
thx!

2g 就保證一定得
4g 應該得fdd lte 即係聯通

因為超級防火牆的問頭,facebook是上唔到的,除非你有vpn

原本諗住買張儲值卡求求其3G上網乜都好,反正只係去幾日。
臨比錢果刻先諗起好似大陸啲制式同香港唔係好同 ...
him1988 發表於 2015-11-1 18:19

Z2 唔支援大陸 TD-LTE 制式,如果只係返大陸幾日的話,可以考慮買「中國聯通香港」出既漫遊儲值卡,起大陸用中國聯通 3G 網絡。

因為超級防火牆的問頭,facebook是上唔到的,除非你有vpn
c0207148 發表於 2015-11-1 19:37

聯通就唔知  中移香港卡 fb 跌吉  乜網都去到的

聯通要係香港買先有得上fb
係深圳買果D係block左

依家有冇改policy就唔知,我呢個經驗係半年前

c0207148 發表於 2015-11-1 19:37

我在大陸是用神州行卡的。

聯通跨境王冇block

即係z2要用3g(4g我當無先,有就bonus)要買聯通儲值卡,而中移動就用唔到?
係香港買嘅儲值卡就可以係大陸通行無阻?
有無理解錯?

即係z2要用3g(4g我當無先,有就bonus)要買聯通儲值卡,而中移動就用唔到?
係香港買嘅儲值卡就可以係大陸通 ...
him1988 發表於 2015-11-1 20:15

係,你起香港買「中國聯通香港」出既跨境王儲值卡,返大陸一定用到 3G 而且唔使翻牆都可以睇 Facebook。