想完完全全備份ANDROID機內的WHATSAPP?

因為我每一次換電話我都會COPY WHATSAPP FOLDER 再貼返去新手機到
如事姐用左二三部手機自然積左好大量的HISTORY 同圖片影片等等
一LOAD 圖直頭部機會超慢呢
所以想可以備份一個可以係電腦到可以看返的備份
我試過用WHATSAPP 那個備份上GOOLE , 但只可以備份到一段短時間的HISTORY
我想問有冇軟件係可以完整咁BACKUP 哂我由開始用WHATSAPP 到E+ HISTORY 既軟件同埋BACKUP 左出來既野係可以係PC 到看返圖同字的?( 其實看到字都好呢)

因為呢D HISTORY 都係回憶來呢, 想做返一個完整BACKUP 同唔駛一定係ANDROID 手機先看到呢~~

THX 各位

因為我每一次換電話我都會COPY WHATSAPP FOLDER 再貼返去新手機到
如事姐用左二三部手機自然積左好大量的HI ...
fai3600 發表於 2015-11-8 12:12

如果 PC 都睇到你又會覺得佢保安唔好,所以佢個 backup 係 encrypt 左。

不過世上冇解唔開嘅鎖,但呢層我就唔清楚有冇 tools 可以解鎖。

via HKEPC Reader for Android

http://andreas-mausch.github.io/whatsapp-viewer/

睇下你啱唔啱洗?

睇下你啱唔啱洗?
mdws2002 發表於 2015-11-8 12:51

Seems good wor

如果 PC 都睇到你又會覺得佢保安唔好,所以佢個 backup 係 encrypt 左。

不過世上冇解唔開嘅鎖,但呢層 ...
woodywalker 發表於 2015-11-8 12:50

原來佢有加密到所以PC 開唔到來看?

不過都謝過師兄你呢~~

睇下你啱唔啱洗?
mdws2002 發表於 2015-11-8 12:51

THX~師兄~~
呢個就係可以解到碼的軟件?
咁姐係要一個完整可以開到又睇到WHATSAPP 圖同聲的軟件E+ 係咪重未有?
同埋我只要用COPY 返係PC 的整個WHATSAPP FOLDER 來看就可以了?

上去官網down APK,用google drive backup方法,本人日前用過,親測完美無漏

上去官網down APK,用google drive backup方法,本人日前用過,親測完美無漏

via HKEPC Reader for Andr ...
jackgo8846 發表於 2015-11-12 19:49

係PC 用WO
有比PC 用的APK?
個APK 係咩名?  個BACKUP 有冇

THX~師兄~~
呢個就係可以解到碼的軟件?
咁姐係要一個完整可以開到又睇到WHATSAPP 圖同聲的軟件E+ 係 ...
fai3600 發表於 2015-11-12 19:34

呢個Program都解到密。
但係個前提係你部手機要Root咗先。
咁樣你就可以攞到Whatsapp嘅KEY出嚟,對個Database解密。
解完密就可以讀到啲信息出嚟,包括埋縮圖。至於聲音,我就唔多清楚啦。
但要注意嘅係,縮圖真係只係縮圖,放唔到大嘅。
因為Whatsapp實際嘅圖,係放係Media嗰個Floder入面。

係PC 用WO
有比PC 用的APK?
個APK 係咩名?  個BACKUP 有冇
fai3600 發表於 2015-11-12 20:18

噢,原來要PC用。。。以前可以 whatsapp Key 搞掂出html+圖片影片,無voice message,宜家已經唔得,因為個加密進化得太快,encryt5已經唔得啦