求QC 2.0尿袋同USB火牛推介

比部Note 4同 G4用

本來我都執著緊要一個qc2usb充電器
但qc3又就黎到,加上qc2局限充一部,決定買左magicpro的T4含靚線就算,2.4A,充電一分鐘超過1%,約一小時滿。

比部Note 4同 G4用
alex_5111 發表於 2015-11-14 01:04

唔介意兩腳扁插嘅,QC 2.0 5V / 9V / 12V牛有好多選擇,亦平過果d 13A插頭款式嘅好多。
ZMI紫米,ANKER,AUKEY,CHOETECH
或者可換電源線帶QC2.0 port嘅多ports牛,例如CHOETECH嘅2 QC ports + 4 ports,或者AUKEY 1 QC port + 4 ports。

尿袋就睇吓係咪需要雙向QC2.0嘅型號,即輸入(叉)尿袋,同尿袋USB port輪出都support QC2.0。

雙向嘅有ANKER 10050mAh Power Core+ (A1310),Letv 樂視13400mAh (LeUPD-211D),AUKEY 15000mAh (PB-T3)。

另外呢3款係同廠貼牌,ORICO 10400mAh (Q1),台電科技10400mAh (T104QC),AUKEY 10400mAh (PB-T1)

我自已就用緊Letv隻13400同CHOETECH隻6port充電器,2隻充電都好快

via HKEPC Reader for LG V10

尋晚買左隻ASUS  ,嘩...抵到..159蚊.
醜就醜D.但係大牌子.安心D.

本來我都執著緊要一個qc2usb充電器
但qc3又就黎到,加上qc2局限充一部,決定買左magicpro的T4含靚線就算,2.4A,充電一分鐘超過1%,約一小時滿。
cchhll 發表於 2015-11-14 01:09

幾多A電流充電,係部機控制,唔係隻牛(充電器),就算隻牛能夠輸出10A都冇意義,因為micro-usb局限咗最大過2A電流,所以大部份device都唔會超過2A,大廠產品例如SAMSUNG、 LG,通常最大祗係1.7 ~ 1.8A,用5V叉Note 4 同 LG G4,用5V嚟叉,絶對冇可能一個鐘可以叉滿。
所以先至有QC 2.0呢樣嘢,喺電流不變嘅條件下,提高電壓至9V/12V,令輸入(叉電)功率提升,喺手機裏面轉換為較高電流向電池充電

尋晚買左隻ASUS  ,嘩...抵到..159蚊.
醜就醜D.但係大牌子.安心D.
wingkps2 發表於 2015-11-15 13:35

咩型號 ?幾大容量 ?
雙向QC2.0 ?

回復 6 #dcc2000

正確解讀

我用隻Letv尿袋去充V10,由3x%到滿,都要差唔多1粒鐘

via HKEPC Reader for LG V10

回覆 7# dcc2000

另外呢3款係同廠貼牌,ORICO 10400mAh (Q1),台電科技10400mAh (T104QC),AUKEY 10400mAh (PB-T1)

3隻內部一樣

我自已就用緊Letv隻13400同CHOETECH隻6port充電器,2隻充電都好快  

via HKEPC Reader for LG V1 ...
TWCACM 發表於 2015-11-15 13:32

用QC2.0牛叉Letv 13400mA尿袋,全程大部份時間可以行12V 1.3A 或 9V 1.8A 充電,所以3個鐘左右可以叉到8x%滿,4個零鐘可以完全100%叉滿。