[測試] 水貨鋪神秘顧客經驗

小弟想買部NOTE 4水貨送比人,做左排RESEARCH,發覺間間水貨鋪都比人話係黑店,所以分享下自己入手經驗..

第一間:三禾電氣
早幾日上PRICE/YAHOO拍賣睇價後決定去三禾買,因為最平同埋平時都聽過間野覺得有D名氣,
原先諗住去度間鋪問價睇下先,佢拍賣度寫3280,開價3180,見到平左100蚊就諗住入手唔睇其他鋪,check機後收貨,返到屋企開始過資料,發覺部機影相點都會有聲(包括震機/靜音MODE)同埋唔識自己跳上4G,再搵到個叫PHONE INFO既APP CHECK到部機已經充過6X次電,就諗住返去搵佢換機,返到去佢試機話影相有聲係正常,而4G佢試過要LOCK死LTE先用到,話可以幫我FLASH整返好,因為我約左人食飯就唔等啦,同佢講想換部新既,佢話可以,但CHECK完無貨,話可以換其他形號,但其他我睇唔岩,就問可唔可以退錢,佢都好爽快話可以.我就咁拎返錢就走左.

後尾發現YAHOO拍賣TITLE寫
"三禾電氣 韓版 Samsung Galaxy NOTE 4 加強版 八核 4G cat 9 android 5.01 32gb N916 全新到港n916s"
但 DETAIL入面寫
"SAMSUNG GALAXY NOTE 4 (N910S/N910K/N910L) "
我3180買果部係14年10月出廠既N910K,可能因為咁就平左100蚊.

第二間:熱賣點
落樓之後行左去熱賣點,網上面佢開價3280,之前係佢度買過部GALAXY J仲用緊無事諗住上去買部算.

上到去話想要NOTE4 韓版,問幾錢,佢好似話3480,我問網上面寫3280係咩機,佢話係L版無咁穩定,但佢同事就拎左NOTE EDGE出黎話平D,功能一樣仲平d,我唔識分skl版有咩分別,但佢話唔穩定我梗係唔買啦,所以走左.

第三間:宏基
一開始其實想去呢間買,因為之前買過LG一行一水都無咩大問題,但佢賣3580,其他鋪賣3280,所以放棄左.琴日見佢減左價做3380就去馬算啦,佢網上面寫n901u,去度我就問咩版,佢話台版,原裝中文仲岩我,比左錢先有機試,試果陣用到4g,phone info睇部機充過3次電,15年9月出廠,即刻收貨.

返屋企研究完發現台版機可以flash港版rom,即刻下載左再odin搞掂,正!

每間鋪都有D奇怪既地方,
三禾就新機充過幾十次電(可能上年出廠既機每個月都要係咁易充下電?),網上面話N916K,買就N910K?

熱賣點就唔會有INVOICE,似無貨扮有貨再SELL其他機.

宏基就一定要先比錢先有得試,連望下部機咩色都要比錢先睇得.

因為PRICE.COM果邊睇見到好多間水貨鋪,GOOGLE完間間都有問題,特以用成粒鐘打返篇買機經驗幫下其他想買水貨既朋友.

更新:phone info app:https://play.google.com/store/ap ... neinfo&hl=zh_TW
好似只係SAMSUNG岩用

回覆 1# 我要買電腦

c-hing,
can you tell me the full name of the App to check the no. of time for the battery charging.  Thanks.

回覆  我要買電腦

c-hing,
can you tell me the full name of the App to check the no. of time fo ...
aly001 發表於 2015-12-4 15:13

x2 我都想知點 check, ching

回覆  我要買電腦

c-hing,
can you tell me the full name of the App to check the no. of time fo ...
aly001 發表於 2015-12-4 15:13

我都想知!

我都想知!
710515 發表於 2015-12-4 15:24

me 2, many app in google play called "PHONE INFO"

支持師兄

me 2, many app in google play called "PHONE INFO"
kk1000hk 發表於 2015-12-4 15:45

多謝 ching, 找到了

回覆 7# gc32

which one?

我都想知X3

我都想知X3
sinying 發表於 2015-12-4 16:33

Phone info *Samsung"
我目標係 samsung