[操作疑難] 華為X2失去電訊商服務,用3g plan平板手機請留意

我本身係XX通用戶,出Plan時都確認左個3G Plan只係比手機用,平板機是不支援的。
我出Plan前亦都試過,當時係支援X2,所以我簽約。

近日,我部X2突然失去所有服務。
我以為冇交電話費,所以去交電話費再開通服務。
但隔左一日,都係冇任何服務。
Call去客戶服務同技術部,同埋自己上網不斷查資料。
XX通係十二月時更新左資料庫,將X2定義為平板電腦,所以會失去所有服務,除非你將張卡插返去手機度。
官方解釋,因為更新資料庫需時,所以會出現部機早期用到,但後期用唔到。
我亦都在此提醒各位用3G plan,但用平板手機既巴打,小心服務商突然取消對你既服務。

後記:
1. XX通對平板同手機個定義,係根據廠家。事後我上華為官網睇,佢列左去平板電腦。
2. 我提醒各位既原因,係因為我上網時都發現某討論區有巴打同我既情況一樣,但比較GG既係佢岩岩上台用幾日比人CUT服務。
3. 用緊3G Plan但係用平板電話既人要留意一下,自己部機究竟電訊商點定義?(例如6.8吋果啲機呢……)

利申:
我部Note 2重保持得好好,用埋張約果五個月就算,起碼唔洗加兩舊幾轉平板Plan,或者提前解約比五舊水。
只係部X2突然間變返一部平機真係有少少唔習慣,出街拎兩部機。

咁我覺得係so 馬窿的錯.

佢鍾意點擺個龍門就點擺.

我本身係XX通用戶,出Plan時都確認左個3G Plan只係比手機用,平板機是不支援的。
我出Plan前亦都試過,當時 ...
HKKLC 發表於 2015-12-4 03:27 PM

平plan 出中移好過數x通,佢限制太大。佢唔可以分線同BT,所以有d睇片apps用唔到。

via HKEPC Reader for Android

好似得數碼通先要分平板手機

平plan 出中移好過數x通,佢限制太大。佢唔可以分線同BT,所以有d睇片apps用唔到。

via HKEPC Reader for ...
stephen1029dog 發表於 2015-12-4 15:39

比幾十蚊仲要攞黎B野,香港冇晒無限plan都是多得你地功勞

比幾十蚊仲要攞黎B野,香港冇晒無限plan都是多得你地功勞
EVIS 發表於 2015-12-4 03:47 PM

唔係,有d睇片apps,係用bt原理運作。
所以嗰d有機會用唔到。

via HKEPC Reader for Android

我想問下
DL 一套720p 既片
同 streaming 睇同一套 720p 片

用既data 有分別?
LarSing 發表於 2015-12-4 15:56

Tree Gun 教既,串流咪即係下載

請問樓主X2係行貨,定水貨?