[操作疑難] S4 手機刷ROM問題

本人有部S4手機,懷疑因為刷ROM前忘記開USB除錯MODE,令到刷ROM失敗,試過搵唔同ROM去刷都係FAIL。
本來想入手機既RECOVER MODE,但可能因為刷過太多唔同ROM,已經入唔到。(但係DOWNLOAD MODE就入到)
想用SAMSUNG KIES去RECOVERY,但係插落電腦時一直顯示連接中。
用過D一鍵刷機大陸軟件,情況都同KIES有D似。都係DETECT唔到手機,或者只有插落去個下DETECT到,之後好快斷,裝過DRIVER都一樣。請問仲有冇解決方法?

試下拔電池出來,先再刷RECOVERY

回復 1 #saiyangoku

入到download mode就odin啦

via HKEPC Reader for Android

本人有部S4手機,懷疑因為刷ROM前忘記開USB除錯MODE,令到刷ROM失敗,試過搵唔同ROM去刷都係FAIL。
本來想 ...
saiyangoku 發表於 2015-12-23 23:16

去 sammobile 下載你機型的官方 Rom 用 ODIN 透過電腦刷

http://www.sammobile.com/firmwares/

THX樓上幾位解答~~
用左2樓個位師兄講既拆電池方法,成功刷到個recovery落去..後來試拆電池直接刷ROM,但都係失敗
之後我放個ROM既ZIP檔入去SD CARD後再去RECOVERY安裝,結果都係失敗,請問仲有冇方法?
附件: 您需要登錄才可以下載或查看附件。沒有帳號?註冊

THX樓上幾位解答~~
用左2樓個位師兄講既拆電池方法,成功刷到個recovery落去..後來試拆電池直接刷ROM,但都 ...
saiyangoku 發表於 2015-12-28 21:15

上面唔係已經有師兄教路?
入到Download Mode就直接odin刷ROM。

回覆 6# mdws2002
正係因為用ODIN刷ROM,每次都fail...所以先煩...

回覆  mdws2002
正係因為用ODIN刷ROM,每次都fail...所以先煩...
saiyangoku 發表於 2015-12-28 22:56
想用SAMSUNG KIES去RECOVERY,但係插落電腦時一直顯示連接中

fail 有好多原因 例如電腦無手機驅動 .............

回覆  mdws2002
saiyangoku 發表於 2015-12-28 22:56

odin刷ROM都fail,如果排除無揀錯ROM同操作錯誤呢兩個問題外,部機應該都好大機會Bye Bye囉(死eMMC?)

回覆 8# 別問我是誰
我已經專登download個三星既USB driver裝多次,但係都唔得

回覆 9# mdws2002
我有CONFRIM係自己個MODEL自DOWN,唔會錯ROM..
操作錯誤都應該唔會...因為我跟番網上大部分教學..
之前部機仲行得走得正常用..只係想刷ROM時,第1次就FAIL左,就搞到而家。