[開箱] 終於在聖誕節入手了Zenfone 2 laser 6 金色~

之前一直考慮 ZF2 / ZF2 Laser 6,最後終於都揀返部大MON(金色)..因為之前都係用ZF6...

簡單用後感 :
- 與ZF6 相比,機身其實少了一點,但MON依然是6寸。
- 雙喇叭的確夠響,開到最大小小拆聲都無,我依家開60%左右已經好大聲 (鈴聲都係),聽重低音的確好正~~
   (我聽歌同打機佔大多時間),之前ZF6時,成日話部機個喇叭壓住0係底,聽唔到,呢部肯定唔會,因為真係好大聲...
- 試左幾隻GAME,GTA,  legend of heros, 真9陰真經等GAME,完全唔LAG,疾都無..。比想像中好好多...。好滿意
- 電池有得換,不過帶左後備叉,無打算買多舊....但電量比我想中好,我100%開機,92%--> 70%(打機1個鐘)
   之前ZF 6 玩一個鐘已經無左大半...。
- 金色比銀色搶眼D (個人喜歡而已)
- LASER 測距離,原來最多顯示係50 ,多過50就會顯示 " >50" ,暫時唔知用佢黎做咩好....
- 相機雷射對焦好快,個" ZenFlash Camera" 唔識玩...
- 至於3GB RAM,我發覺有時我咩都無開,佢都食淨9XXRAM,成日都係咁,一按就又放返7XXRAM咁,唔知點解.。個顯示唔會見到">2GB"   成日都係">1GB"....。如有高手請教一下,點樣可以唔咁食RAM....
- 預裝左好多無聊APP,如"ZINIO", "Omlet", "Zen Circle", "Puffin" , "Dr.Safety"同"Zen Talk"等,好想產走佢...
- 仲有個雙點擊開關屏幕好方便。

我於ONLINE store買,1月4 去CS 度,可以換200百佳coupon,但豐澤就送叉電座同多一舊電
以上係用左2日幾感覺,希望有用家高手可再指教,謝謝~

P.S 試左幾次都POST唔到張相,抱歉

回覆 1# IGO
兇宅都係正價?

回覆  IGO
兇宅都係正價?
uncle9 發表於 2015-12-24 23:21

係啊係啊..

係啊係啊..
IGO 發表於 2015-12-24 23:29

ohh...

我等吓假期後睇有冇減先...

ohh...

我等吓假期後睇有冇減先...
uncle9 發表於 2015-12-25 00:21

灣仔腦城好似減到100,
事關果日落去試機,個SALES係咁說服我買,話減到100

部部差唔多樣即係邊部???

其實FREE RAM 夠用就得, 如果少過300就差唔多時候KILL APP

其實FREE RAM 夠用就得, 如果少過300就差唔多時候KILL APP
kamkammm 發表於 2015-12-25 11:44

其實之前用ZF6 2GB RAM,都係成日淨9百幾RAM...
而家3GB RAM又係咁..

部 ZF 6 拎去整完之後個相機好似差o左, 唔知佢搞過乜o黎

有冇人有興趣去 claim 百佳 coupon (zf 5, 6, pf 用家, 冇再買新 asux 机者), 可 pm 聯絡