請問支付寶可吾用八達通入$?

好似入吾到咁

唔可以 "充值"

祗可以喺淘寶或天貓買實物商品 "付款時" 使用

其它使用支付寶平台付款嘅,都唔可以用八達通或PPS付款。

唔可以 "充值"

祗可以喺淘寶或天貓買實物商品 "付款時" 使用

其它使用支付寶平台付款嘅,都唔可以用八達 ...
dcc2000 發表於 2015-12-26 22:49

咁信用卡可以入$去支付寶嗎?

咁信用卡可以入$去支付寶嗎?
no_on888 發表於 2015-12-26 23:32

信用卡更加唔可以 "充值" 支付寶。

就算係大陸issued嘅信用卡,一樣唔得!

要 "充值" 支付寶,祗可以用大陸銀行卡(銀聯支付、網銀支付),或者從其他支付寶 "轉賬",冇手續費。

或者用 "拉卡拉" 充值碼,支付寶卡,或者大陸中國移動、中國聯通、中國電信嘅充值卡,要手續費。

香港7-11,OK買嘅支付寶購物卡 (HKD125 = RMB100),支付寶使用範圍亦有限制,祗係可以喺淘寶或天貓買實物商品,不過可以買淘寶二手商品,而八達通同PPS就唔可以。

信用卡更加唔可以 "充值" 支付寶。

就算係大陸issued嘅信用卡,一樣唔得!

要 "充值" 支付寶,祗可以用 ...
dcc2000 發表於 2015-12-27 00:19

下,咁麻煩...
用7-11先徝餘額都吾可以買非淘寶&非天貓
咁我想買內地小米貨可以點做?

下,咁麻煩...
咁我想買內地小米貨可以點做? ...
no_on888 發表於 2015-12-27 09:45

揾代充幫你入錢去支付寶賬號,一係有朋友有大陸銀行+網銀,幫你轉錢去支付寶

下,咁麻煩...
咁我想買內地小米貨可以點做? ...
no_on888 發表於 2015-12-27 09:45

有幾麻煩
以為無支付寶卡,pps,八仔,credit card 都係咁搵代充淘野

有幾麻煩
以為無支付寶卡,pps,八仔,credit card 都係咁搵代充淘野
DeathSon 發表於 2015-12-27 11:07

超級麻煩, 講緊香港人

要持續淘/京/拍大陸野, 申請個大陸戶口一鳥百鳥唔使煩, 0 手續費.

早幾年我開頭諗住間唔中淘下, 搵代充比人賺兩三個巴仙唔爭幾多. 後尾淘多左, 開始兼代充麻煩, 到拍部四千人的 g2 韓水時發覺衍生的手續費開始不能忽視, 就開返個網購專用網銀

其他有ching 提過開內地銀行戶口方法

建行港人內地見證開戶服務 (港九新界分行)
(適用於香港居民)
http://www.asia.ccb.com/hongkong ... der/witnessing.html
Ref
以下係有個n年前既香港開戶指南
http://kenshin_jd.mysinablog.com ... p;articleId=3082478

我用開都係VISA.上大陸開個戶口都得.