[操作疑難] Meizu Pro 5 WhatsApp 延時推送訊息

我是用大陸Flyme 5.1.2 A
經常收不到whatsapp, 要手動開WhatsApp 才可以接收到訊息。
可以點搞?
吾該先!

回覆 1# Jonny2

Whatsapp咩版本?
電話有冇開睡眠模式?

回覆 2# chromechan

要在安全中心set

回覆  Jonny2

Whatsapp咩版本?
電話有冇開睡眠模式?
chromechan 發表於 2016-1-1 19:02

WhatsApp 2.12.391
電話沒有開睡眠模式

我是用大陸Flyme 5.1.2 A
經常收不到whatsapp, 要手動開WhatsApp 才可以接收到訊息。
可以點搞?
吾該先! ...
Jonny2 發表於 2016-1-1 19:00

(1. Go to "Security", Click on "Power")

(2. Click on the "Four Boxes Shape" at the bottom)

(3. Make sure you enable "Whatsapp")
附件: 您需要登錄才可以下載或查看附件。沒有帳號?註冊

好可能好似省電模式,KILL常駐RAM進程。

一關MON又或者等待一段時間就強行關閉某些常駐進程以達到省電效果。

一關MON又或者等待一段時間就強行關閉某些常駐進程以達到省電效果。
midtor 發表於 2016-1-1 19:55

我覺得未必係因為Whatsapp被系統kill左,而係系統暫停左某D信號既連接。
我(唔係用樓主部機)試過開左Whatsapp先熄mon,等一陣之後都會出現信息延遲問題,但開番Mon個Whatsapp仲係到。

我覺得未必係因為Whatsapp被系統kill左,而係系統暫停左某D信號既連接。
我(唔係用樓主部機)試過開左Wha ...
leave 發表於 2016-1-1 19:59

樓主話要手動開WhatsApp 才可以接收到訊息,按常理推斷應該係KILL進程,真實情況係點要詳細睇下先知。

回覆 1# Jonny2

大陸rom問題(你懂的)
你只好用其他地區rom或試下up/down大陸現有個rom