[操作疑難] 4步解決 小米/紅米/miui 小熊來電, whatsapp 及 line 延遲問題

好多人用小米/紅米/miui 都會遇到小熊來電唔識攔截, whatsapp 及 line 延遲問題, 所以開一個 post  希望幫到人.  或者你嗎嗎聲話大陸機係垃圾之前先試一下.

1. 安全中心 -> 授權管理 -> 自啟動管理
首先去安全中心 -> 授權管理 -> 自啟動管理 入面將你想要保持長期開, 維持接收訊息既 app, 允許自啟動.  除左 line/ whatsapp/ 小熊來電, 你可能要收天文台, 蘋果新聞之類, 按需要加入允許.  **UPDATE** Google 服務架構同 google cloud messaging (GCM) 都有關係, 所以建議加入自啟

2. 設定 -> 通知狀態欄 -> 通知管理
選擇你要收通知既 app, 特別要勾選懸浮顯示

3. 設定 -> 其他進階設定 -> 電量和性能 -> 神隱模式
神隱模式可以大幅節約電量, 在該模式下, app 在後台時將不能使用網絡, wifi 與GPS功能 .....
所以呢, 你可以關左佢, 又或者將有需要既 app , 包括google 服務架構, 從清單刪除.

4. 唔好清 ram
如果仲係唔得, 唯有記得每日都開一次個app, 之後唔好清 ram, keep 往個 app 長開.  咁應該都實無問題啦瓜 ....

最後分享一個外國既網頁, 都係講呢個問題, 大家參考下.
4 Simple Ways to Fix Delayed Notifications Issue on Android
http://www.technorms.com/44486/f ... ns-issue-on-android

.
附件: 您需要登錄才可以下載或查看附件。沒有帳號?註冊

要set咁多嘢先用得就係垃圾啦,人地其他國際牌子全部都裝好就用得
唔係點解小熊嘅原作者要block咗唔支援MIUI

要set咁多嘢先用得就係垃圾啦,人地其他國際牌子全部都裝好就用得
唔係點解小熊嘅原作者要block咗唔支援MIU ...
~Mac迷~ 發表於 2016-1-3 10:22 AM

因為佢以慳電為主。而現在國牌同asus都有這類功能。重有以上功能唔係得小米有。
大牌子因無上述功能而會越用越慢同食電。

~Mac迷~ 發表於 2016-1-3 10:22

咁又吾係咁講,係保安層面小米一開始全blocked 係安全好多,要開可以一個個Apps咁去開返d權限
情況同大型cisco firewall 一樣全BLOCKED 先...
如冇block = d apps 可冇通知你的情況下自己開 Data,Cam,contact list,SMS,Roam voice & Data....etc
之前有人都試過冇啦啦俾d Apps send 左幾千蚊SMS....

~Mac迷~ 發表於 2016-1-3 10:22
其實小熊未轉手之前已經官方支援番 MIUI
只係 prompt 你要做多些少 setup
佢話唔支援果排只要 set 得岩其實都用得到

再者,我寧可 set 多些少野
但係換黎慳電 d 同少好多無謂既 notification 囉

* 小米 2S 用家
---

回頂樓,懸浮顯示 (好似 facebook messenger 大頭貼) 仲要喺個 app setting 度 grant 番 permission 比佢,如果唔係都係唔出架

附件: 您需要登錄才可以下載或查看附件。沒有帳號?註冊

咁又吾係咁講,係保安層面小米一開始全blocked 係安全好多,要開可以一個個Apps咁去開返d權限
情況同大型 ...
no_on888 發表於 2016-1-3 10:43

用得小米仲講咩安全,你啲資料一早去嗮北京

你用android一定用到google,
啲資料咪又係sd左美國。。。

~Mac迷~ 發表於 2016-1-3 11:39

說穿了,用乜電話安全,iphone,android  去 美帝...

~Mac迷~ 發表於 2016-1-3 11:39 AM

乜ip好安全咩