買左塊真防藍光玻璃貼, 有d 問題

首先點解知佢係真防藍光? 因為係室內唔覺, 但係一出戶外, 有太陽既話, 成個mon 都反射哂藍色. 好明顯佢係單向式. 而家市面有冇d 係雙向式防藍光?

首先點解知佢係真防藍光? 因為係室內唔覺, 但係一出戶外, 有太陽既話, 成個mon 都反射哂藍色. 好明顯佢係單 ...
uwantwant 發表於 2016-1-11 10:21

防藍光=黃鏡

室內室外都好明顯,你呢塊明顯唔你防藍光

首先點解知佢係真防藍光? 因為係室內唔覺, 但係一出戶外, 有太陽既話, 成個mon 都反射哂藍色. 好明顯佢係單 ...
uwantwant 發表於 2016-1-11 10:21

咁起碼你防咗mon射出嚟嗰層先

咁起碼你防咗mon射出嚟嗰層先
kelvinka 發表於 2016-1-11 10:28

不過猛太陽用好煩

防藍光=黃鏡

室內室外都好明顯,你呢塊明顯唔你防藍光
zoin0000 發表於 2016-1-11 10:25

咪傻la, 你有冇紫外光燈先? 要test 有幾難:redface:

不過猛太陽用好煩
uwantwant 發表於 2016-1-11 10:30

太猛太陽就咪玩電話:xd:

咪傻la, 你有冇紫外光燈先? 要test 有幾難
uwantwant 發表於 2016-1-11 10:31

正常的防藍,大太陽下只係會小藍

正常的防藍,大太陽下只係會小藍
zoin0000 發表於 2016-1-11 10:34

因為之前買d 貼, 藍都唔藍, 證明好多都係呃人:xd:

你個隻係反射鍍膜,正常好淺的藍色反光

你要求的雙向,即係吸收型

防藍唔可以亂用,分分鐘防唔到藍反而傷眼,防藍鏡我用左5,6年,防藍比較出名Nikon,HOYA,不過仲未見有出Mon貼

appledaily之前有報導過大部份防藍mon貼無用

用呢D無用野之前最好睇
http://mobileai.net/tag/%E6%8A%97%E8%97%8D%E5%85%89/?mobile=off

我都買咗張防藍光玻璃貼,戶外藍到飛起(礙眼),要較光個mon先睇得清楚,但室內卻正常。