[操作疑難] 新電話電量問題

買全新電話時如果見到部機電量有9X%係唔係代表係2手貨來?(因為平時去開大鋪買機都係50%電量左右)定係唔同牌子既新電話有唔同電量?因為呢次見朋友去小店買全新電話一開機有9X%電量,所以覺得奇怪

回覆 1# qwer2015

大多數係50-60左右,因為呢個電量係最適合存放

如果9X%,有機會係攞過出嚟試然後差電

回覆  qwer2015

大多數係50-60左右,因為呢個電量係最適合存放

如果9X%,有機會係攞過出嚟試然後差電 ...
chromechan 發表於 2016-1-20 11:46

因為呢次見朋友去小店買全新電話一開機有9X%電量,所以覺得奇怪,即係如果超過50-60有機會係2手?

回覆 3# qwer2015

唔一定叫做二手,有機會係啲staff攞過出嚟差電

你可以睇下部機面頭嗰張好似磨砂嘅膠貼有冇大量不規則嘅小型泡泡,如果有嘅話,再加上上面嘅情況,可能係

p.s.邊間舖頭?邊部機?

唔一定叫做二手,有機會係啲staff攞過出嚟差電

你可以睇下部機面頭嗰張好似磨砂嘅膠貼有 ...
chromechan 發表於 2016-1-20 12:02

ASUS 機,邊間唔開名啦廢時比人話打手,只係想知全新太約幾多電左右,廢時下次到我中招(膠貼一比完錢都比人搣走左)

回覆 5# qwer2015

如果Asus就唔係100%肯定,但係以我嘅知識,我係比較肯定全新出廠通常係60%或以下

同埋你未俾錢,你可以攞嚟check機,機身有冇花,同時你可以望埋膠貼有冇不規則嘅汽泡

如果Asus就唔係100%肯定,但係以我嘅知識,我係比較肯定全新出廠通常係60%或以下

同埋你 ...
chromechan 發表於 2016-1-20 12:20

我朋友買,要先比錢先可以驗機

回覆 7# qwer2015

咁我好肯定唔係大舖

透露下個名

例如:凶宅,百X匯,類似咁樣

咁我好肯定唔係大舖

透露下個名

例如:凶宅,百X匯,類似咁樣 ...
chromechan 發表於 2016-1-20 12:28

話明小店咁即係我朋友個部係2手機?

或者係比人借黎寫下開箱文作測試。
我估