請問CPU性能對日常使用(唔打機)影響大唔大?

宜家用緊部兩、三年前既型號,MTK6589 CPU 配 2GB RAM。
我見宜家唔少中低端型號依然係 2GB RAM,換言之係性能方面只有CPU唔同左。

唔知單純既CPU升級(例如由MTK6589升到Helio X10/Snapdragon 615)對日常使用幫助大唔大呢?

(日常使用包括瀏覽網頁、各種通訊及社交apps、新聞apps、睇書、影相,但唔包括打機。)

我想講,幫助都幾大。
CPU性能、GPU性能、RAM/ROM性能都會影響流暢度。
我唔太建議你選擇MTK,因為GPU好廢(包括Helio X10)……
ROM都會對流暢度有影響,紅米1嘅micron內存就係一個例子。
紅米1搭配MT6589T同埋1G RAM,上網lag(CPU太廢)、打機更lag(GPU太廢)。
多得紅米1,令我從心底裡厭惡MTK。

我反而覺得個rom更重要,我有部xperia u ,原廠個4.0 rom新係lag到爆,刷咗cm11,順返曬,當然部機淨係俾我當鬧鐘用,因為硬件真係太舊,所以我想講,無論你硬件點勁,你軟件寫得差,都好難用落得手

有錯請指正

我反而覺得個rom更重要,我有部xperia u ,原廠個4.0 rom新係lag到爆,刷咗cm11,順返曬,當然部機淨係俾我 ...
20152015 發表於 2016-2-3 17:40

我講嘅“ROM”係指手機內置儲存空間……
不過軟件嘅ROM都好重要,有啲手機廠商定制ROM完全無考慮手機性能,結果搞到手機好lag……

唔打機ga話,MTK6752配2GB + 16GB可插卡用sony ROM,都已經好夠用,sony c4/c5

有影響,但唔明顯,反而rom對整體流暢度影響更大

via HKEPC Reader for Android

宜家用緊部兩、三年前既型號,MTK6589 CPU 配 2GB RAM。
我見宜家唔少中低端型號依然係 2GB RAM,換言之係 ...
leave 發表於 2016-2-3 15:59

如果你由慳電王「聯發科」轉用高通,第一件唔慣嘅會係部機好食電(高通慳電只係贏到「煙條」)

唔打機ga話,MTK6752配2GB + 16GB可插卡用sony ROM,都已經好夠用,sony c4/c5
ATIHD 發表於 2016-2-3 18:03

我而家用部山寨聯發科「傾計七差四豬」仲順過部貴十倍嘅「知名牌子煙條」機 (未有部機之前我都唔信「煙條」係伏中之伏)

最緊要都係ROM,用樂1S,6795T,無乜點用半日叉,K3 NOTE 6752,兩日一叉

如果你由慳電王「聯發科」轉用高通,第一件唔慣嘅會係部機好食電(高通慳電只係贏到「煙條」) ...
書中出舉人 發表於 2016-2-3 19:01

用煙條CPU嘅zf2,需要一日一充(中-重度使用),不過QC2.0算係彌補左哩個缺陷。