[操作疑難] 向A5,7,9(2016)/Mate8/Note5/s6 edge+ 用戶提問一下快充問題

小弟用過Note5 / s6 edge+

當充電時鎖屏都會顯示"充電中"/"快速充電"中的提示(同時右上角電池會變左閃電)

而用Mate 8 就算用緊快充都只會顯示"充電中"及右上角電池會變左閃電

最快問題是用A7用緊快充或普通充,鎖屏時都不會有任何充電提示,只有右上角電池會變左閃電

唔知喺唔喺我Set 阻止通知時令到呢個提示都無埋定喺部部本身都無提示?

因為Note5 / s6 edge+都有的,所以A7 見唔到會怪怪地

A5,7,9同Mate8用戶點樣知自己充電時喺唔喺快充中?當然除左睇住自己用緊原裝正常既快充器外啦..

附件: 您需要登錄才可以下載或查看附件。沒有帳號?註冊

當充電時鎖屏都會顯示"充電中"/"快速充電"中的提示(同時右上角電池會變左閃電)
...
神田傲 發表於 2016-2-8 07:55

有無人解答下

有無人解答下
神田傲 發表於 2016-2-8 16:28

無人用A7/A5/A9 2016?

回覆 3# 神田傲

咁都無人覆= =?

我唔會刻意睇快充同慢充
反正有得充就得
我平均3個半鐘由2x%到100%
不過我唔係用原廠充,用返以前2A頭充
利申:Mate8

我唔會刻意睇快充同慢充
反正有得充就得
我平均3個半鐘由2x%到100%
不過我唔係用原廠充,用返以前2A頭充
利 ...
阿峰 發表於 2016-2-9 11:05

我用D QC2.0 3.0頭充.....100分鐘左右由0-100%= =

你用開快充一定覺到分別
吾使望住個MON岀什麼
hkegg 發表於 2016-2-9 11:09

呢個先至喺問題   "唔知喺唔喺我Set 阻止通知時 令到呢個提示都無埋 定喺部機本身都無提示?"

因為我用開其他機都有提示

再問

而用Mate 8 就算用緊快充都只會顯示"充電中"及右上角電池會變左閃電

最快問題是用A7用緊快充或普通充,鎖屏時都不會有任何充電提示,只有右上角電池會變左閃電

唔知喺唔喺我Set 阻止通知時令到呢個提示都無埋定喺部部本身都無提示?

因為Note5 / s6 edge+都有的,所以A7 見唔到會怪怪地

A5,7,9同Mate8用戶點樣知自己充電時喺唔喺快充中?當然除左睇住自己用緊原裝正常既快充器外啦..

A9 兩粒鍾到差爆(跟機2A充器) 由 3X % 開始, 無指示咩充, 因為 A 系列無顯示. 而我用 NoLED.
我已經覺得好快啦(太快就真). 因為電比較大容量.