關於 觸控玻璃 技術一問

前幾日係gsmarena見到網友討論小米4C既觸控玻璃:
http://www.gsmarena.com/reviewcomm-1328.php

佢地提到有兩種技術:
1. glass同digitizer分開,爆mon後仍可正常觸控
2. glass同digitizer二合為一,爆mon後失去觸控功能

唔知有無師兄了解咁樣分類是否正確?如果正確的話,咁小米手機又係使用邊一種技術比較多?

要睇佢電話mon用邊間廠
不過好似宜家市面大多都係2 o個隻
一 來可姒再薄身D
二來.....爆mon又可以屈甘D維修.....

ching, 你問的問題都未清楚. 咩叫爆 mon? 爆面玻璃? 爆 display panel? 還是爆晒兩者?

手機結構是 display + touch panel 或 display with touch + cover glass. 理解到結構, 自己就有答案

前幾日係gsmarena見到網友討論小米4C既觸控玻璃:

佢地提到有兩種技術:
1. glass同digitizer分開,爆mon ...
leave 發表於 2016-2-9 12:29

叫做全貼合

ching, 你問的問題都未清楚. 咩叫爆 mon? 爆面玻璃? 爆 display panel? 還是爆晒兩者?

手機結構是 display + touch panel 或 display with touch + cover glass. 理解到結構, 自己就有答案
Miipp 發表於 2016-2-9 14:16

glass+touch+display = on-cell
glass+display with touch = in-cell

補充一下:in-cell同on-cell嘅設計爆玻璃唔一定冇反應,因為玻璃都係面嗰層,但係in-cell對電話嘅厚度或者電池容量有較明顯嘅增長(內部組件,例如屏幕,只要薄0.5mm,電池容量可以多約20%)

p.s.都要睇廠商嘅設計,佢係得咁少電俾你,就算佢係in-cell,你都奈佢唔何

glass+touch+display = on-cell
glass+display with touch = in-cell

補充一下:in-cell同on-cell嘅設 ...
chromechan 發表於 2016-2-9 23:35

Ching 你又亂拋書包

你資料所指的 on-cell 只是普通 display + touch panel.
真正的 on-cell 係整合係 display 面, google 下吧.

回覆 6# Miipp

你自己睇下啦,oncell係分開唔同位置,incell係同一層,整體嚟講係薄啲架

可能係我表達得唔清楚,令到你誤解咗我講嘅嘢啦

p.s.我講嘅glass係連埋cover glass,真係唔識嘅係邊個都仲未知

回覆  Miipp

你自己睇下啦,oncell係分開唔同位置,incell係同一層,整體嚟講係薄啲架

可能係我 ...
chromechan 發表於 2016-2-10 00:28

無你好氣, 你都唔識 on-cell 概念就搵堆野拋書包

回覆 8# Miipp

咁你嘅理解,oncell係啲乜?incell係啲乜?

我有錯咩

oncell係touch同埋display分開,incell係display同埋touch喺同一層整合咗

唔計較舊嘅G/G, 唔計其他用film 嘅G/F, G1F, GF2 (手機一般較少採用)

有分 on-cell, in-cell, OGS/TOL