[操作疑難] [度叔の抉擇] 換機3揀1 - 求最化算意見

話說早前用咗3年嘅***機趺爆咗塊面玻璃,雖然仲用到,但都想趁機會換咗佢...

e+最不滿舊機嘅係:1/ screen size細 自己眼水又唔夠,所以想換 5.5"或以上;
2/ 2G ram唔夠***食,唔識root 機刷機 所以想要3G ram;
3/ 冇4G,是旦一部 LTE 齊band就ok? (我用wifi多,所以3G機都可以頂到今日..)
4/ ***個UI其實唔好用,想要簡便一d嘅,support OTG就更好,方面data抄出抄入做野...

咁啱早前幫屋企人睇過一輪機,都有幾部心水,暫時有3揀1方案...

選擇1)  紅米note2(行)-- 平 但只有2G ram,足夠/適合一般使用,但有wifi 硬件問題 (我用wifi多過4G,有d担心)

選擇2)  ***A7(2016)-- 3G ram,但唔平(我覺得),用咗幾年***吸引唔到我再用佢...

選擇3)  牙石6"laser-- 各方面都幾平均 而且平,但冇咩配件(套都冇),機身又長又重...

其實仲有選擇4,LG G Pro2,但街只有水貨(定唔知咩貨..),自己一向黑仔唔敢諗...

希望熟手機嘅ching可以比一下意見...

建議不如等多陣, 而家大部分機都高不成低不就。 叫做買得過, 可以用多過2年既機暫時得note5同*牌a9. 其他都有小問題。 不如等新旗艦發布。 睇下有咩機好。 就算睇唔岩, 買舊機款都平多小小

清貨價買S6好似唔錯

建議不如等多陣, 而家大部分機都高不成低不就。 叫做買得過, 可以用多過2年既機暫時得note5同*牌a9. 其他 ...
kkk2008216 發表於 2016-2-10 15:39

其實我已經等咗半年,上年見大mon機愈賣愈平,已經想換5.5"好耐...

而家舊機爆咗面玻璃先"的"起心肝換...

清貨價買S6好似唔錯
044003 發表於 2016-2-10 16:23

*** S6?

我唔想使咁多錢落手機度,反正都只係普通用家,要求唔高,所以先自稱"度叔"...

個人覺得lg個ui幾簡潔,帶落黎一鍵就可以capture screen加畫野再share,不過要韓水先抵玩。其實部部機都build in好多垃圾,坊間都好多一鍵root機app,跟教程就無c,需然3gb ram都可以解決問題,但ram多左,行多左app,變相就用多左電。

建議不如等多陣, 而家大部分機都高不成低不就。 叫做買得過, 可以用多過2年既機暫時得note5同*牌a9. 其他 ...
kkk2008216 發表於 2016-2-10 15:39

+1
等Samsung s7 同埋Snapdragon 820嘅機,最早都3,4月,所以你可能要求其買部機先

Or
你可以睇下華為 mate8,但我唔熟呢部,你可以睇下其他人對部機嘅意見

有錯請指正

比我一定糸買紅米N2.
7百人仔無對手超值價
但記得買多二舊電池

+1
等Samsung s7 同埋Snapdragon 820嘅機,最早都3,4月,所以你可能要求其買部機先
20152015 發表於 2016-2-10 17:14  
比我一定糸買紅米N2.
7百人仔無對手超值價
但記得買多二舊電池
alex008 發表於 2016-2-10 17:24

其實我都知好野係要等,所以多數都會買部最平嘅頂住先...

紅米note2要買多二舊電係咩意思?  部機好大咬?