想問下宜家邊粒係SOC 之皇?

A9 同 Exynos 7420?

14/ 16nm FinFET 明顯呢D 先係賣點...
仲講幾多CPU 幾多GHz 好似無咩意思..

等緊下年自家SOC 百花齊放....

Overall 黎計得Apple A9吧。

An機用既粒粒都有缺陷
S810 熱降頻,A57+20nm
Exynos 7420 都熱,雖未至於明顯熱到降頻
Kirin950, GPU唔夠勁, baseband整合唔夠好
Mtk? 有排都未在性能上夠班

回覆 2# akitohk

A9 好似分到FinFET 台灣同泡菜有分別

S810 行20nm 已經輸左.
An 機黎講, 電量同性能最好應該都係Exynos 7420
Kirin950.... 大陸野就慢慢玩啦..
MTK唔太想買... 二線機.

但睇V10 S808  VS Exynos 7420 就睇到SOC 既重要性...
用電量差好遠...

回覆  akitohk

A9 好似分到FinFET 台灣同泡菜有分別

S810 行20nm 已經輸左.
An 機黎講, 電量同性能 ...
0kcal 發表於 2016-2-14 17:41

我分別用過*** 14nm同TSMC 16nm FinFET的A9既IP6S+
16nm個部的確慳電D.

真係要依家揀粒AN機用既出黎既話我只揀到EXYNOS 7420同KIRIN 950
前者overall 性能最優良, 後者performance per watt好, 發熱量低到拍得住A9

不過下個月S820 / EXYNOS 8890 都出, 到時先好玩好睇

回覆 4# akitohk

S820 / EXYNOS 8890 / 好似仲有LG SOC....

作為SONY 迷..... 咁多年PS . PSP 同IBM 一齊造 CHIP. 都整唔出一粒自己既野, 真係好失望...

回覆  akitohk

S820 / EXYNOS 8890 / 好似仲有LG SOC....

作為SONY 迷..... 咁多年PS . PSP 同IBM  ...
0kcal 發表於 2016-2-14 18:00

LG 印象中吸左唔少ti omap既人過去/
但上一粒Nuclun睇review真係麻麻..

sony...ST-Ericsson 自cortex A9之後已經無左影.......
但睇罪大group個度講sony最近拎左唔少SoC相關既專利.

回覆 6# akitohk

sony...ST-Ericsson 自cortex A9之後已經無左影.......
呢粒係Ericsson ....Ericsson  做開RF 野, 一定有自己CHIP....
係估唔到SONY 可以隨波逐流咁耐姐.
APPLE 係先驅, 一定要自己整CHIP....
*** 係人辨. 睇到自家SOC 係幾重要(前題係有實力)

好想知道SONY 手上面既半導體工藝去到邊...FINFET 東芝都有玩...

成班日本人不思進取, 只係造RAM 呢D 簡單唔洗用腦又一定有得賣既野

LG 印象中吸左唔少ti omap既人過去/
但上一粒Nuclun睇review真係麻麻..

sony...ST-Ericsson 自cortex A9 ...
akitohk 發表於 2016-2-14 18:05

sony同ST-Ericsson 完全無關係

宜家問有d 不合時宜

s820 kirin 950 三星個粒