平機vs貴機

不計做工同品牌
紅米出現之前
貴機同平機性能係天堂與地獄
但紅米出現後
千元機高性價比,在日常使用方面已同幾千貴機無大差別
以前用cheap機會比人恥笑
但今日用貴機先反而比人恥笑
只能說大家追求不同

我原本我紅米,但自從用過g3就冇再返轉頭...

PS:恥笑只局限大家3C圈子內,做人唔淨係睇呢D.....

自從2gb ram 世代
基本上所有機都可以流暢使用
貴機平機只係品牌/ 其他功能上的分別

所以如果只普通用
千元機其實已足夠
無話咩笑唔笑

除左性能外,
平價機同貴價機最大差別應該係影相﹑聽歌質素,平價機應該無乜邊部做得好…

via HKEPC Reader for Android

[quote]不計做工同品牌
紅米出現之前
但紅米出現後
千元機高性價比,在日常使用方面已 ...
aida32 發表於 2016-3-27 20:13 [/quote

千元機高性價比,在日常使用方面已同幾千貴機無大差別

貴機無運行

自從2gb ram 世代
基本上所有機都可以流暢使用
貴機平機只係品牌/ 其他功能上的分別

所以如果只普通用
千 ...
Cartesius 發表於 2016-3-27 20:23

我都係咁覺得,不要都要睇下部機tune好未,不過同平貴無關,貴機平機都可能多鑊氣

我都係咁覺得,不要都要睇下部機tune好未,不過同平貴無關,貴機平機都可能多鑊氣  

via HKEPC Re ...
kbg 發表於 2016-3-27 20:55

其實點解咁多人買紅米都因為佢有update,有時貴機有bug但都無乜update,重煩!

但今日用貴機先反而比人恥笑 ...
aida32 發表於 27/3/2016 20:13

其實香港一街都係幾千蚊既iPhone
你做咩唔出去恥笑佢地?

你知道點解比豆腐價錢有燒鵝味道?
因為部機係你background度上傳咗你個人資料而你唔知.
呢個係主要原因我唔會用大陸手機, 高低階都唔會。個 OS 做咗手腳!

不計做工同品牌
紅米出現之前
但紅米出現後
千元機高性價比,在日常使用方面已 ...
aida32 發表於 2016-3-27 08:13 PM

又係依d無聊post.