紅米Note3全網高配入手,實在非常驚喜 (論音質為主)

部機各方面都好強,暫時未搵到要挑剔的地方…(二手價$XXX)

特別係駁耳機的音質,絕對唔差,比mtk版好非常多,出街夠晒用,我認為同iphone有得比美,不過同v10當然有一段距離

note3應該係wcd9320出聲,不過估計佢有獨立放大
因為一般wcd9320 係-13-至20db, 紅米note3全網可以做到-3至-5db左右.. (只憑經驗感覺,非儀器實測)

利申:由V10轉過黎

試過用紅米Note2. 聽歌

差過G3.   好多下

note3由高通650,負責出聲?

影相/mon同V10應該不同級數吧

差過G3.   好多下

jackychau 發表於 2016-3-30 08:33

想知+1

差過G3.   好多下

jackychau 發表於 2016-3-30 08:33

650出聲

部機各方面都好強,暫時未搵到要挑剔的地方…(二手價$XXX)

特別係駁耳機的音質,絕對唔差,比mtk版好非常 ...
wongsimon 發表於 2016-3-30 05:00 AM

Mtk集成音真的很差。

via HKEPC Reader for Android

差過G3.   好多下

jackychau 發表於 2016-3-30 08:33 AM

Note2係用mtk集成.
note3係用高通集成。

via HKEPC Reader for Android

紅米NOTE3音質算可以接受
我用SONY 10RC播FLAC來聽

同一個耳筒和歌
用ASUS MeMO Pad 7 播反而有驚喜

先唔好講v10 ,人地係獨立hifi dac 好聲係應該
不過我覺得無得同iphone比喎 聽落硬係蒙蒙地 高音又唔出
最多只可以話係中規中距

提示: 該帖被管理員或版主屏蔽