想詢問一下關於android機使用時間新舊問題

最近想網上買有保養既二手機(s6, s6 edge)
但有時賣家聲稱手機只用左幾日或者只開箱check機無用過

其實有無得check部機用左幾耐?
例如factory mode check 使用時間,如果刷機個時間會否重置?
同埋粒電有無得check 類似 charge cycle之類既資訊?

知道既師兄麻煩告知一下,感謝

唔清楚,如果保養長我唔會理。
如果佢話用過幾日但保養得返2個月,我就唔會信晒佢,有用套部機真係可以唔花,但有保我都會放心買

三星佢話有保即係有單,睇單咪得
冇單嘅一概當冇保

唔清楚,如果保養長我唔會理。
如果佢話用過幾日但保養得返2個月,我就唔會信晒佢,有用套部機真係可以唔花 ...
fatau1 發表於 2016-4-1 01:05

咁就有大公司保既,不過見好多只話用過一個禮拜,之後放在係到幾個月

三星佢話有保即係有單,睇單咪得
冇單嘅一概當冇保
IIII 發表於 2016-4-1 01:09

因為佢話放左係到一段時間無用

咁就有大公司保既,不過見好多只話用過一個禮拜,之後放在係到幾個月 ...
help6288 發表於 2016-4-1 01:45

唔出奇,我係成日買二手機嘅人嚟
有啲真係用左一排但非常新,
不過要小心check,有保當然更加好

我亦有遇過機都唔開就即畀錢嘅買家
我:你唔使check下部機?
佢:信得過你嘛
我:起碼你都check下電話,影相之類
佢:唔使啦
咁就走左

唔出奇,我係成日買二手機嘅人嚟
有啲真係用左一排但非常新,
不過要小心check,有保當然更加好

我亦有 ...
IIII 發表於 2016-4-1 01:50

我都係玩2手,有d人見有保就唔試。但放左一排唔用,你可以唔理呢句,有用套用一年外觀可以無痕,好多人錫到外觀但機能已有損耗,可能電池之類已用好多。

我都係玩2手,有d人見有保就唔試。但放左一排唔用,你可以唔理呢句,有用套用一年外觀可以無痕,好多人錫 ...
fatau1 發表於 2016-4-1 01:58

係架,有啲機我都會用套用左半年都好新,可以一處花痕都冇
電就難check,check到都比較麻煩,你放喺度都會消耗

最搞笑上述我講嗰個人,我係賣部水貨,佢都冇check,真係咩人都有