[操作疑難] 求 lock post

首先, 我講的係手感, 不是靈敏度. 手感即是用家操作時的感覺, 即係用得爽唔爽, 效率高唔高.
* 我只用旗艦級的機, 中低階機 cut cost 導致的觸控缺點也不在討論範圍
** 另外一點我唔用保護貼的, 膠或玻璃貼一路都唔用, 為左最佳觸控操作, 用開保護貼的人亦可以繞路 (Alt+F4)

我的睇法有兩點. 第一是面玻璃 (可以是 cover glass 或 touch panel) 越來越厚. 某 d 機又興 2.5D glass 之類 feature, 結果就係觸控點與顯示屏之間的距離越來越大, 個種隔空感越來越差. 以前的面玻璃比較薄, 比到你一種可以幾乎碰到屏幕的感覺.

另一點是平滑度, 面玻璃越來越滑. 我曾經以為越滑手感越好, 但用而家的機, 感覺係太滑, 過度滑, 攪到手指一 touch 時, 有點點冼 "sin", 操作感覺無咁準. 適當的平滑度就最好, 少少滑少少 "絕", 咁樣細微操作都可以好準, touch 上來得心應手.

唔知有無人都有咁的體會?

你如果手指係靈敏, 係滑的玻璃上面係做到去幾多,停幾多

唔係滑動定位咁簡單, 有時點去時唔係垂直, 一掂到面玻璃時如果太滑會有少少 "扇" 動, 咁就有偏移

唔係滑動定位咁簡單, 有時點去時唔係垂直, 一掂到面玻璃時如果太滑會有少少 "扇" 動, 咁就有偏移 ...
Miipp 發表於 2016-4-4 09:30 PM

如果我手汗多, 係咪會無咁冼?
我想講既係冼唔冼, 同你隻手指表面乾唔乾爽有關
你無理由整埋磨沙玻璃落去呱!?
你又唔用保護貼, 咁無計Wo~
你買部Ferrari, 但係又話Ferrari 速度太快, 唔好渣, 一樣道理

回覆 3# Miipp

滑度同濕度有關, 天氣乾覺得好滑。。濕度高就較啜手指

啱啱洗完手抹得未夠乾去摔 mon 會啜得好實

如果我手汗多, 係咪會無咁冼?
我想講既係冼唔冼, 同你隻手指表面乾唔乾爽有關
你無理由整埋磨沙玻璃落去 ...
新遺失戰艦 發表於 2016-4-4 21:39

手汗係固定參數 (同期間, 差唔多一樣的環境因素), 以同一隻手去體驗唔同玻璃.

唔係比緊某一款機的玻璃, 唔同手的體驗

回覆  Miipp

滑度同濕度有關, 天氣乾覺得好滑。。濕度高就較啜手指

啱啱洗完手抹得未夠乾去摔 mon 會啜 ...
imax 發表於 2016-4-4 21:49

當同一季吧, 甚至同一場合吧.

而家用 A 機, 轉頭用 B 機, 手指觸感完全唔同

玻璃滑係時代進步,唔會因為磨擦留低其他物質, 保持清晰
好事黎, 我霖你要習慣下

好事黎, 我霖你要習慣下 ...
fatau1 發表於 2016-4-4 21:58

同意 ~ 聽完電話留低大撻面油....玻璃越夠滑越容易抹油漬

好事黎, 我霖你要習慣下 ...
fatau1 發表於 2016-4-4 21:58

用過超滑的玻璃, 潔淨方面唔覺有特別優勢