有冇人買左小米隻新 10000 尿袋?

雙按可以轉用細電流, 但點取消?

說明書有寫,禁一下粒制就會停

我岩岩都羅返落黎。 但我唔明。 啲配件唔識自己調接收電壓咩。 洗咩手動變細。

有人唔喜歡快差

我岩岩都羅返落黎。 但我唔明。 啲配件唔識自己調接收電壓咩。 洗咩手動變細。 ...
getronics 發表於 2016-4-7 17:40

一般有自動cut輸出設計嘅尿袋,當輸出電流(件device扯嘅電流)低過預設取樣值,比如50mA,就會自動cut輸出,當插上一件device(例如藍牙耳机之類),可能祗係需要好低嘅叉電電流,例如30mA,咁插上呢隻尿袋,就有機會叉唔到。

同一道理,當一件device叉到差不多滿電嘅時候,可能果時祗需要40mA電流,個尿袋亦會cut電,所以好多人話用乜乜尿袋叉某某手機,叉滿後跌volt(從100%)跌得好快,用火牛就跌得冇咁快,其實係部機未完全叉滿,尿袋已自動停叉,而用火牛因為唔會自動停,所以會叉到部機完全滿電,部機自己停叉為止。

有人唔喜歡快差
觀星是答案 發表於 2016-4-7 17:41

無關係。快叉同慢叉既主要分別係電壓。
而樓主講緊既係微電流功能(用黎叉藍牙耳機之類),同快叉無關。

無關係。快叉同慢叉既主要分別係電壓。
而樓主講緊既係微電流功能(用黎叉藍牙耳機之類),同快叉無關。 ...
leave 發表於 2016-4-7 19:54

呢 d 根本唔需要用按鈕調整,唔合理

呢 d 根本唔需要用按鈕調整,唔合理
觀星是答案 發表於 2016-4-7 20:08

五樓師兄有解釋,你可以參考下。

我都唔係好明

五樓師兄有解釋,你可以參考下。
leave 發表於 2016-4-7 20:19

如果真係咁, 咁 auto cut 個設計好差
但我 2 隻小米 10000 , 差乜都無試過 auto cut
只有甩左 USB 線佢先會 auto cut