中低階影相最靚 - 小米 4i / 4c / 4s 相機樣本(多圖慎入)

真心推薦小米 4i、4c、4s 俾 budget 唔多但又追求影相靚既師兄。

呢三部機用同一個相機模組,影出黎都差唔多,下面D相全部係用小米 4c 影既。

日頭1:

日頭2:

微距:

HDR - off:

HDR  - on:

夜晚1:

夜晚2:

夜晚3:

個人覺得小米 4c 高配版最抵,只係人仔1299,畫質方面可以話港幣2000下無對手。

不過都要提下佢影相方面有咩不足:
1. 對焦速度一般(雖然聲稱有 phase detection AF)
2. 晚間對焦準確度比較差(要禁下個mon確保佢對到焦)
3. 容易手震(一來無防手震,二來禁快門果下容易震到。解決方法:手靠牆/欄杆,用倒數計時拍攝)
4. 唔支援 RAW 格式

部機其他方面(5'' 1080P、s808、3GB/32GB)未必係最抵,不過影相真係掂,對比紅米 Note 3 之類好太多。

可惜4C無指紋解鎖,喇叭做左去機背,而且坐得多會彎係膠機身通痛
如果等到小米5今年內首次跳水才入手就更加合適

其實我睇唔到你上傳既相片

其實我睇唔到你上傳既相片
7喜 發表於 2016-4-6 22:16

多謝提醒!臨時轉做link先。等我研究下點樣先可以post到圖片過黎。
---------------
已經由imgur轉做na.cx,唔知點解imgur既hotlink唔work。

官網4C高配要1299人仔,但係香港 衣派仕 見到高配只係1480港紙,有冇可能?有冇人幫襯過嗰間 落X數碼?有冇伏?平時經過見到都好多人買機。

官網4C高配要1299人仔,但係香港 衣派仕 見到高配只係1480港紙,有冇可能?有冇人幫襯過嗰間 落X數碼?有冇 ...
wky123 發表於 2016-4-7 00:13

間舖頭我唔認識,但個價錢就應該無伏。之前內地做緊1499人仔果陣,高登D水貨鋪已經賣緊1750港紙,唔知點解係特別平,可能4c批發價比較低(純粹個人亂估)。

我係第一水4i用家,影相如果手定真心唔差。特別係差不多一年前…但宜家…唔知小米5會點

我係第一水4i用家,影相如果手定真心唔差。特別係差不多一年前…但宜家…唔知小米5會點 ...
maymaypat 發表於 2016-4-7 00:40

我用4i大半年, so far so good la, 同三叔&日系機一拍, 即分高下, 小米5玩左個多星期, 講影相當然好過4系, 但亦只是追近上列,即是仲差少少(我感覺啦)

4i就唔好喇,硬件性能唔夠

補多兩張:

我同iPhone 6s簡單比較過,發覺小米4c影出黎更加銳利、多細節,無論光暗都係咁。不過論曝光、白平衡、對焦速度、操作反應,確實係iPhone 6s優勝。