[操作疑難] 請教 Android「USB 磁能線」充電快唔快、好唔好用?

最近見有售Android「USB 磁能線」⋯⋯
即抄 macbook MagSafe 嗰類磁力吸頭充電線

心思思,想試一下,但有數個問題:
1: 支援幾多A?
2: 支援QC2.0 快速充電嗎?
3: 見有分一、二代之別,好用好多?
(喺網上睇,二代個磁頭細、窄好多,仲可如USB type-C 咁上下調插)
4: 而家大約價錢幾多呢?街價差好遠
5: 有無可靠既牌子、或者包裝可畀小弟參考一下呢?

謝謝大家賜教

淘寶一早就有。 但要小心揀,會有折損。

getronics 發表於 2016-4-17 12:13

謝謝

但請問「折損」是何意思呢?
即 energy loss 好勁?

謝謝

但請問「折損」是何意思呢?
即 energy loss 好勁?
dearkaki 發表於 2016-4-17 18:30
估計magnetic field 有影響吧?

估計magnetic field 有影響吧?
12234567123 發表於 2016-4-17 20:26

咁真係唔知啦

而家我用緊QC2.0 既充電牛,若可保持高速充電,我又唔介意換呀,除咗方便,仲安全啲,因不小心掉下,最多甩頭、唔會拉斷電線

咁真係唔知啦

仲安全啲,因不小心掉下,最多甩頭、唔會拉斷電線
dearkaki 發表於 2016-4-17 20:54

換個方向諗,如果用普通插口,條線可以扯住部機,避免佢跌落地。

真係唔知 支唔支持QC2.0或以上。你買條試下

舊款得500… 新既唔知
概念是幾好既

幾吸引   不過都幾貴...     磁力大唔大,  太細會唔會好易鬆,  太大會唔會成個頭吸返出黎

getronics 發表於 2016-4-17 12:13

淘寶D癡能線安全嗎