[首發]Android 6.0外置SD咭格式化為內部儲存空間移機保資料方法

系統格式化外置SD咭格式化為內部儲存空間(Adoptable Storage)可以洗機、移機都可以攞番資料既方法,亦提供全盤備份方法1個
我現在已安心使用Adoptable Storage功能

已經Adoptable Storage格式化既系統只要備份2個檔案洗機移機都唔會冇左資料
/data/system/storage.xml   (掛載配置檔案)
/data/misc/vold/expand_********.key    (Adoptable Storage解密檔案)

*****未測試*******
在桌上VMWARE行x86 android 6.0 放入sdcard全盤備份映像還所有資料

備份方法我用全盤備份映像USB Image Tool(http://www.alexpage.de/)壓縮為*.IMZ備份

資料還原貼士:

洗機後進入系統,將storage.xml和expand_********.key放回相應資料夾後重新啟動系統....OK

睇完都唔明

via HKEPC Reader for Android

睇完都唔明  

mike1314 發表於 2016-4-18 23:18

即係你部行緊外置儲存空間變為內置可用空間只需要保留/data/system/storage.xml和data/misc/vold/expand_********.key就可以洗機又好換機又好都可以保留資料

條key 唔使update?

條key 唔使update?
Mathk 發表於 2016-4-18 23:30

唔駛,今日試拔除SDCARD後洗機,還原2個檔案,全部檔案冇事
你重新取消格式化過SDCARD就會變KEY
一般來說格式化即是已刪除所有資料了
用呢個方法還原前不要在設定儲存中對SDCARD做任何操作

回復 4 #gl5900as

我係用緊架
但好似搵唔到條path

Btw 多謝你分享 細心搵搵先

Sorry 係咪要root左先開到data?

Sorry 係咪要root左先開到data?

mike1314 發表於 2016-4-18 23:47

我係ROOT左
你用乜檔案管理器?
我用TOTAL COMMANDER可以打開/data內的檔案

我試左6.0呢個新功能,但用usb手機過檔案去電腦,都話會揾唔到個檔

另呢個方法就算work,咁若移去唔係6.0的機就麻煩