邊D 手機型號可以LAN線上網?

想有時用LAN線上網, 唔靠wifi or 4G.

當然一般手機無LAN插口, 要靠 microUSB-to-LAN 轉插.

但我自己search, 似乎唔係部部手機都支援LAN線. 間間廠個個型號唔同. 今日支援又唔保證聽日繼續支援.
http://www.mobile01.com/topicdetail.php?f=605&t=3874703

我想問有無邊道可以睇到邊D型號係支援?

小米手機系列

冇需要,所以多數唔做。 邊有人唔用 wifi 可以四圍走而拖住條 utp 坐定定 。

幾好喎, OFFICE內一邊充電,一邊上網,最適合密室工作人仕

理論上,USB可以OTG連接手指嘅機都可以做到。
要睇個ROM有無driver,手機一般都無。
部分android tablet會有。

其實更合適的產品是portable router。可以用尿袋供電。
附件: 您需要登錄才可以下載或查看附件。沒有帳號?註冊

理論上,USB可以OTG連接手指嘅機都可以做到。
要睇個ROM有無driver,手機一般都無。
部分android tablet會 ...
mosin 發表於 2016-4-25 14:28

我都相信重點係部手機有無driver for Ethernet connection. 線材既野轉插再轉插總會駁到.

用你講果個portable router係咪都一樣, 始終要手機有driver?

又或者手機USB駁PC, 借用PC個Internet connection上網?

我部HTC有呢個 "internet pass through" 功能, 要PC裝埋HTC個Sync Manager. 我相信係每部HTC都得?

咁Samsung機 + Samsung Kies又做唔做到?

又或者手機USB駁PC, 借用PC個Internet connection上網?

我部HTC有呢個 "internet pass through" 功能, 要P ...
ahlhkepc8899 發表於 2016-4-25 14:53

Sorry 打錯字, 應該係「手機USB駁PC, 借用PC個Internet connection上網?」

紅字頭先打錯做"手機", 已改正.

幾好喎, OFFICE內一邊充電,一邊上網,最適合密室工作人仕
1號閒人 發表於 2016-4-25 13:29

公司用内聯網上網,手機加 adapter 就咁插公司條 lan 綫都上到網?

公司用内聯網上網,手機加 adapter 就咁插公司條 lan 綫都上到網?
williamwclee 發表於 2016-4-25 16:23

SORRY~~
又睇錯題,回錯POST

好多年以前,我用WINDOWSMOBILE時,可以直插USB線,一邊上網,一邊充電
而家無研究囉