有冇師兄用過qc3.0智能加速器?

普通2.1A 火牛變去高速qc2.0/3.0!

usb充電加速器

普通2.1A 火牛變去高速qc2.0/3.0!
normalyan 發表於 2016-4-26 20:33

可以 "升級" 至 QC2.0標準,祗係 "兼容" QC3.0,並唔係真正3.0。
USB輸出用FP6600識別芯片,支持QC2.0 (9V/12/20V),android/apple,可以 "呃" 件device使用最高電流叉電。
亦可將低於5V嘅電壓,升壓至5.3V左右。因為某d device對5V叉電電壓有要求,電壓稍低嘅話,會影响叉電電流。

想正常使用呢隻嘢,隻火牛必須可以輸出5V 4A(或以上)。

拆解圖
依家隻adaptor跟一條黑色二轉一USB線,有乜用途繼續睇就明解。不過之前果款跟機嘅白色短線銅芯粗d,效果較好。

附件: 您需要登錄才可以下載或查看附件。沒有帳號?註冊

測試

要注意隻牛必須夠力,隻adaptor先至可以 "穩定" 升壓、出到足夠電流,睇吓隻紅錶幾多A就知道。
隻牛可以被扯到好高電流,而好多牛嘅USB口祗係出到2~3A,所以就跟埋條二轉一線,用嚟 "並聯" 兩個USB口,提高輸入電流。

總結,假如本身隻5V牛冇識別芯片,加咗佢之後就可以 "呃" 手機快叉。
又或者有兩隻2A牛、多ports牛之類,呢隻升壓adaptor可以玩玩,係咪實用,就真係睇個人用途喇!
附件: 您需要登錄才可以下載或查看附件。沒有帳號?註冊

類似產品出咗年幾啦,果時QC2.0都未興。

回復 4 #dcc2000

好詳細 ching

不過唔知對電話/電有冇傷害

好詳細聲ching

不過唔知對電話/電有冇傷害
normalyan 發表於 2016-4-27 12:50

其實隻adaptor等同於一隻QC2.0叉機或尿袋,袛係攞電方式由USB port啫,有d內置QC2.0嘅多ports牛,都係類似咁嘅形式加一、兩組升壓電路喺入面。

部電話本身設計得可以行QC2.0叉電,又點會對電話/電有傷害呢?

類似產品出咗年幾啦,果時QC2.0都未興。
Mathk 發表於 2016-4-26 23:54

冇錯,係舊瓶新酒,識別芯片較新,可以支持(呃)多d device行快叉。

其實隻adaptor等同於一隻QC2.0叉機或尿袋,袛係攞電方式由USB port啫,有d內置QC2.0嘅多ports牛,都係類似 ...
dcc2000 發表於 2016-4-27 15:20

屋企叉無問題, 但係尿袋似乎用加速器好曬電
5.035*3.8915    -  5.3177*3.0059= 3.61 W
5.033*3.9837    -  8.9646*1.9963= 2.15 W
4.889*7.7420    -  19.573*1.4984= 8.52 W

大鑊數好食電... 20V@1.5A 曬8.5W!  不過都好難搵到尿袋有更高7.7A的流量