如果有官方OTA更新,是不是不應該root機嗎?

如果手機持續有官方OTA更新,想使用官方rom而想透過OTA更新以節省備份資料和安裝app的時間,手機是不是不應該root機嗎?因為推出了OTA更新後,要更新時候,如果先前沒有unroot,更新後可能會導致系統不穩定,甚至「變磚」。當然可以刷非官方rom,但要事前備份資料和刷後重新安裝app,相當麻煩。

唔關事,root左可刷customer rom同kernel

樓主自問自答

via LG E960, LG H815T, HTC Flounder LTE

我用 Nexus 7, 因為 root 左, 不能用 OTA 更新, 如果冇 rom 都唔知點算

我用 Nexus 7, 因為 root 左, 不能用 OTA 更新, 如果冇 rom 都唔知點算
ZTEuser 發表於 2016-5-13 10:14

ROM唔係多數早過OTA咩?
GOOGLE好似係POST左ROM先,之後先輪住OTA..

ZTEuser 發表於 2016-5-13 10:14

Nexus大把第3方ROM用

後備機Nexus 4 X CM13揮手路過

via LG E960, LG H815T, HTC Flounder LTE

回覆 5# masseffect

OTA 方便我等新手 and 懶人嘛

回覆  masseffect

OTA 方便我等新手 and 懶人嘛
ZTEuser 發表於 2016-5-13 10:30

重點係,ROOT嚟做乜先
ROOT 本來就係多嘢搞左

無需要嘅話ROOT嚟做乜?有冇官方更新都無分別
如果係有需要,就要搞架啦,有冇官方更新都無分別

所以我真係唔係好明呢個主題到底想討論乜

有無更新都好
一般使用者
都不需要root機

root機已經屬於進階使用者或以上的級別

重點係,ROOT嚟做乜先
ROOT 本來就係多嘢搞左

無需要嘅話ROOT嚟做乜?有冇官方更新都無分別
如果係有需 ...
masseffect 發表於 2016-5-13 10:33
部份人Root機目的是想使用Xposed和一些需要root權限的app,並不一定要使用非官方rom,但又想繼續官方rom而且當有官方rom更新時候更新。問題是更新官方rom,如果手機root過,更新前沒有unroot,擔心會破壞系統和「變磚」。

使用官方rom好處是更新透過OTA方式傳送,更新時候會保留app和資料。當然可以使用非官方rom,但需要更新前備份資料和重新安裝app,相當麻煩。