點解會愈用愈少電?究竟是什麼問題導致?

近將幾年推出的智能手機,多配備内置電池,使用若干時間,電池就會開始老化,令續航力大大縮短。現時一般手機的電池一般能提供300至500次充電,這個數值只能夠一年使用,一年後手機的電壽命會因電池的老化而降低。不過這個數值是計算用戶正確使用電池才得出的答案。事實上,有很多用戶都因不正確使用手機電池令電池加速老化。其實令電池的電池老化令續航力減少,往往都與用戶不正確充電有關,看看自己有沒有以下這幾個壞習慣?

1.長時間為手機充電

其實手機長時間充電是非常普遍,為保証日間有足夠的電量,用戶住住選在晚間長時間充電。由於長時間充電都令電池處於一個不停充電及放電的情況,這個做法會不過損耗電池壽命。用戶應該注意充電時間,避免長時間充電。

2.邊充電邊打電話、玩遊戲及睇片

近年移動電源逐漸成了出外必備物用品,而有部份用戶直接選擇將手機連在移動電源上進行遊戲或觀看影片,令手機一直處於充、放電階段會使手機的溫度驟升,不但會對電池壽命造成損害,同時也存在潛在短路的危險。

3.正確使用正牌充電池

由於大部份智能手機都採用MicroUSB接口,令手的充電器廣泛地並用,不過這個方便就帶來一些存在性的危險。市場上有部份充電器對電壓、電流的輸出要求不同,未必適合每手機使用,長期使用都會令電池損耗,因此建議大家使用原裝充電器進行充電。

各位只要減少以上幾點錯誤,就要令電池的壽命延長,同時可大大減少電池短路、著火等危險事情發生,不過電池始終時危險品,用戶必需要安全地使用。

http://www.mobilesetting.com.hk/ ... a1%8c%e5%b0%8e.html

==============================================================================
以上3點...各位同意否?a

只要唔危險,老化係要硬食,都唔理得會唔會加速老化,要用就係要用

依家電話就算新機落地都閒閒地一日一充至一日兩充
RECHARGE CYCLE 升得快, 舊電老化得快好正常, 尤其依家好多機都係內置電冇得換, 唔同以前兩三舊電輪流替換SHARE老化
好多廠商軟件寫得唔好都係問題... 我相信唔少人都經歷過upgrade完firmware仲食電左... (理論上, 就算你唔優化耗電量都唔好惡化啦)

好多人係又叉唔係又叉甚至長插尿袋,粒電緊係死得快啦⋯⋯
我全部機都係用原廠叉頭或者插電腦低壓叉電,盡量避免用尿袋,so far部部機到我賣果陣至少粒電都未脹,就算陳年Nokia既電都仲好正常。

啲人一得閑冇野做就叉先會咁
同埋...鋰電池老化係無可避免,用超過一年就一定少左一截架啦..

快充都好似有關,d老爺機用1A充,玩幾年都仲ok

近將幾年推出的智能手機,多配備内置電池,使用若干時間,電池就會開始老化,令續航力大大縮短。現時一般手 ...
buscocamp 發表於 2016-5-23 15:21

呢篇文個"作"者基本上唔太了解鋰電
啲嘢都係一知半解

係又差唔係又差唔會令粒電死快啲
因為唔會用多左cycle
反而係高溫真係會令粒電degrade快啲

重有邊2點??

上面D POST好明顯唔明點為之一個recharge cycle...
得閒就叉其實唔緊要
0% >100% 一次過叉
50% >100% >50% > 100% 分兩次叉, 其實都係計一個cycle

上面D POST好明顯唔明點為之一個recharge cycle...
得閒就叉其實唔緊要
0% >100% 一次過叉
50% >100% >50%  ...
initials 發表於 2016-5-23 17:54

正解
都市人用多咗電話
關係又叉唔係又叉咩事?

via HKEPC Reader for Android