[開箱] 三星A9 Pro簡單開箱 + 集中討論區 (簡單電量及快充測試)

等佢出港版等到頸都長 加上小弟成日中港兩邊跑,所以決定買國行 然後刷rom 裝google 不過正如先前所說因為成日中港兩邊跑得知大陸load google services 如果無開vpn 會勁load 唔到所以只裝左gapp 既pico版(即是只有google play 既版本)然後off 哂所以google 同步

最大缺點喺root左機會無左保/無左knox/無埋samsung pay

解決方法:
無左保-大陸大把整機既地方
無左knox-對我黎講只是多開用途,有平行空間同雙開大師取代
無埋samsung pay-有又如何?!有用咩?!

電量及續航力

5000mAh 只能比個勁字佢 亦系我買佢既原因 比起我最近用過既所有電話都強 (最近用過 mate7/mate8/note5/s6 edge plus/iphone 6 及 平靚正既紅米note3)

第一日
狂裝app 及回復備份等等 咩都玩下咁 居然 24小時後仲有14% (當然中間有訓過覺啦)不過新屎坑 所以都玩左成日

第二日
正常返工放工 期間中港兩邊走 雙wechat and whatsapp 及聽歌同apple daily, youtube 下咁當到14%時已經用左成14小時30分

所以續航力對唔打機既我黎講真系好勁了

快充測試

我留意到佢快充好似有少少問題

原裝充電器系9v 1.67v 正常咁顯示"正在快速充電中"

用我本身有既QC2.0 及QC3.0充電器 同埋個QC3.0既 POWER BANK 都只系顯然普通既"正在充電"

我手頭上呢兩個QC2.0 及QC3.0充電器 系我用NOTE5同S6 EGDE PLUS時 我無記錯系會正常咁顯示"正在快速充電中"

實際充電時間同輸出率 因為小弟未有器材及時間 去做深入測試 所以未有報告 希望其他CHING 有相關或專業的補充一下

總括:

一般使用上算系夠哂快,外形比起S6 edge S7 edge 果d當然無得比啦. 但都是金屬邊.感覺上唔會做工好差好cheap

背部真系指紋收集器,但我用背貼貼左就咩事都無,唔再怕污糟啦,同埋部機有d熱,貼左感覺無咁辣手,我用過既3星機都熱,唔算過份果隻

我買既佢原因系續航力同埋佢雙加外加sd卡糟,對一個唔打機,對影相又無咩要求既我黎講,佢絕對岩我用.
附件: 您需要登錄才可以下載或查看附件。沒有帳號?註冊

幾錢呀師兄,正喎

幾錢呀師兄,正喎
cchhll 發表於 2016-5-24 03:34

附件: 您需要登錄才可以下載或查看附件。沒有帳號?註冊

等佢出港版等到頸都長 加上小弟成日中港兩邊跑,所以決定買國行 然後刷rom 裝google 不過正如先前所說因為成 ...
神田傲 發表於 2016-5-24 03:27

好個對我黎講好大既缺點 無呼吸燈

各位CHING 有無 可以取代既APP 介紹下1

A9 Pro 國際版已經送左去印度做測試, 應該好快會全球賣街.
有個問題, 6.0.1 可唔可以隱藏向下拉個陣出現既光度調節bar?

好個對我黎講好大既缺點 無呼吸燈

各位CHING 有無 可以取代既APP 介紹下1 ...
神田傲 發表於 2016-5-24 04:21

1. Always On Mod APK
2. AcDisplay
3. 協助工具, enable 通知提醒 1分鐘1次

等佢出港版等到頸都長 加上小弟成日中港兩邊跑,所以決定買國行 然後刷rom 裝google 不過正如先前所說因為成 ...
神田傲 發表於 2016-5-24 03:27

唔 SHOW 快速充電正常,  用港版3星 Fast Charger 同樣 1.9V 1.67A, 佢都唔SHOW快充, 何況3星無跟足QC standard

請問A9同A9 pro分別

請問A9同A9 pro分別
RoyKwan 發表於 2016-5-24 08:15

1.    13MP 鏡頭 -> 16MP 鏡頭
2.    4000mAh 電 -> 5000mAh 電
3.    3GB RAM -> 4GB RAM
4.    重多 10g (好似係)
5.    暫時只得國內版 (CHC) 未有港版 (TGY), 即係要自己攪 google play

5000mah真係好勁