[操作疑難] S5對2.4A充電 無反應

用緊Power Station 10
佢有分1a(10個port)同2.4a(下面5個)
我本身用緊S5(5.0)
岩岩降返落去4.4.2
就突然對2.4A既充電Port無反應 用左好多線都無反應
但用返佢公司d線就有反應

有無人知點解,係咩問題

電壓是否過高?

用緊Power Station 10
佢有分1a(10個port)同2.4a(下面5個)
我本身用緊S5(5.0)
岩岩降返落去4.4.2
就突然對2.4A既充電Port無反應 用左好多線都無反應
但用返佢公司d線就有反應

有無人知點解,係咩問題
Tong05 發表於 2016-5-25 01:55

可能係叉機入面識別電阻嘅原因。
2.4A嘅port係咪for apple用?
有冇試吓插1A port ?

叉唔到嘅線,係咪標準4芯USB線?

用返佢公司d線就有反應

呢d可能係short咗D+D-,祗有兩芯果d所謂快叉線,係適合Android機用嚟插任何5V牛使用。

2.4A for apple

可能係叉機入面識別電阻嘅原因。
2.4A嘅port係咪for apple用?
有冇試吓插1A port ?

叉唔到嘅線,係咪標 ...
dcc2000 發表於 2016-5-25 02:58

1A port得
其他機加其他線用2.4A PORT都有反應
係部S5無反應...

2.4A for apple
肥寶 發表於 2016-5-25 10:19

但係我部G3對2.4PORT都有反應

係得S5無反應

但係我部G3對2.4PORT都有反應

係得S5無反應
Tong05 發表於 2016-5-25 15:03

因為G3食到個識別

因為G3食到個識別
肥寶 發表於 2016-5-25 17:36

唔係啊 我S5 係5.0 個時都食到

會唔會係刷返落去4.4.2 出左問題?

Tong05 發表於 2016-5-25 18:02

唔同ROM可能有影响。
其實Android機插apple識別(電阻識別)叉機,祗能慢叉(甚至叉唔到)係正常。

既然有需要down落4.4.2,咁解決方法:

1. 插2.4A口時,用果種short咗D+D-嘅兩芯線,所謂快叉線。
2. 插1A口 (其實未必真係得1A嘅,最好用USB電流錶check吓,S5最高應該係1.6~1.7A)
3. 改裝部叉機
4. 換隻有智能識別口嘅多ports叉機

Tong05 發表於 2016-5-25 18:02

#9 正解