[中伏]中左紫米5000伏

當初貪佢係市面上數一數二輕既尿袋,同部iphone 5差唔多重
買完就知中伏...差電個陣好熱...暈
有冇ching用小米5000差個陣熱唔熱的?分享下

自叉電時,定係叉手機時 ?
邊款叉機、手機 ?

除咗 "熱",有冇其它嘅問題 ?

我平時用/叉電果時仲放喺小米果隻皮套(纖維套)入面。
呢隻尿袋用QC2.0叉機自叉電行12V時,電流可達1.2A (14W左右),假設佢充電效率有90%,電路板會有1.4W熱量,佢做到咁薄,又係膠壳,近USB口附近位置 "感覺" 有少少熱係正常,唔覺有咩問題、中伏喎 !

師兄有冇用開邊款膠壳or金屬壳QC2.0(or 3.0)尿袋 ?

附件: 您需要登錄才可以下載或查看附件。沒有帳號?註冊

如果係講雙向2.0嗰隻,我一路用緊都好正常。

最熱嘅位置大概係4粒LED果度,放完電,重新行QC2.0 12V叉電40分鐘後,測過大概衹係50°C左右。

其實睇吓拆解圖就明白,PCB上果個位置係充/放電芯片同電感,而外壳上下都貼咗石墨導熱貼幫助散熱,所以呢個位置比較熱係正常嘅,而電池位置並唔覺得熱。

本身亦有感温sensor貼喺電池果度,保護電路基本上算唔錯喇!幾十蚊貨仔交足功課。

隻隻QC 2.0 尿袋都有喱個問題 ,因為升壓越高發熱越高,因為要用能量比電路升壓中損耗

PS: 尿袋在QC 2.0 MODE 電效率會越底 表示如果一個5000MA尿袋 在5V放電下剛好可充滿手机,但如果在 QC 9V下就充不滿最多8成左右,12V會更低

隻隻QC 2.0 尿袋都有喱個問題 ,因為升壓越高發熱越高,因為要用能量比電路升壓中損耗

PS: 尿袋在QC 2.0  ...
drlui 發表於 2016-5-29 11:00

所以我無買呢隻。容量細。 個速度分別會細好多。 5000mah 我覺得2A 都足夠。
真係去到10000先感覺到快充既分別。

PS: 尿袋在QC 2.0 MODE 電效率會越底 表示如果一個5000MA尿袋 在5V放電下剛好可充滿手机,但如果在 QC 9V下就充不滿最多8成左右,12V會更低

drlui 發表於 2016-5-29 11:00

條數唔一定係咁計,最主要睇吓隻QC2.0尿袋嘅轉換(升壓)效率。之前做過測試,紫米呢隻5000mAh尿袋,5V,9V,12V輸出總電能量,相距唔算好大。

1.5A @ 5V

總共放出3.3386Ah,16.875Wh

1.3A @ 9V

總共放出1.9603Ah,16.098Wh

1.0A @ 12V

總共放出1.5051Ah,16.070Wh

http://www.hkepc.com/forum/viewt ... p;extra=&page=5

細尿裝已經少電,qc2再打折扣唔抵用

via HKEPC Reader for Android

快叉電流大,更係會熱!

根主咁驚咪搵D 1A 線+1A牛去叉,包凍!

自叉電時,定係叉手機時 ?
邊款叉機、手機 ?

除咗 "熱",有冇其它嘅問題 ?

我平時用/叉電果時仲放喺小 ...
dcc2000 發表於 2016-5-28 23:09

用黎差iPhone,應該係晶片個位發熱。除左熱唔算有其他問題掛
本身用開one plus個尿袋,差電都唔熱的。

我好驚我下場係咁...