手機充電?

因為對電吾熟, 請問有無師兄可解答以下問題?

1) 如果部手機跟機充電插頭是9V2A, 可否改用5V1A, 5V2A 去充?

2) 相反, 如果手機跟機充電插頭是5V2A 或 5V1A, 可否用9V2A去充?

1) & 2) 如果吾用跟機規格照充, 即跟機用9V2A改用5V1A / 5V2A, 或 跟機是5V2A / 5V1A, 改用9V2A去充, 會否對手機的電有壞影响?

謝謝

牛或機如果是 micro USB 頭, 最少可以用到 5V 慢充先, 就係咁.

想知多 d 自己 google 下充電握手協議.

主要牛/線/機要夾,先可以。

牛或機如果是 micro USB 頭, 最少可以用到 5V 慢充先, 就係咁.

想知多 d 自己 google 下充電握手協議. ...
Miipp 發表於 2016-6-7 12:33 PM

此終吾係好明. 5V2A 我諗可以用5V1A去充, 充的時間耐D. 但9V2A可否用5V2A去充?????? 又或者5V2A可否用9V2A去充???? 又或者5V1A用9V2A去充又得吾得????

此終吾係好明. 5V2A 我諗可以用5V1A去充, 充的時間耐D. 但9V2A可否用5V2A去充?????? 又或者5V2A可否 ...
Ponya 發表於 2016-6-7 13:58

Ching 你 d 概念好亂, 恒流恒壓都未攪清楚

主要牛/線/機要夾,先可以。
kengz 發表於 2016-6-7 12:43 PM

但我而家剛買的機係9V2A TYPE C頭. 點解我吾想用9V2A去充, 因為我仲有其它野要充, 吾想成日換過一個插頭, 如果所有電子設備都可以共用充電器, 我至需要換過條電線就可以, 方便好多呢.

Ching 你 d 概念好亂, 恒流恒壓都未攪清楚
Miipp 發表於 2016-6-7 02:00 PM

我無讀過理科???? 所以呢D係完全白痴...

但我而家剛買的機係9V2A TYPE C頭. 點解我吾想用9V2A去充, 因為我仲有其它野要充, 吾想成日換過一個插頭, ...
Ponya 發表於 2016-6-7 14:01

留意返隻牛,係咪有兩個output標示電壓?9V及5V。

依家如果唔係特殊規格嘅手機火牛,基上都係內定出5V/1A(有啲內定得5V/0.5A),其他9V, 12V, 20V, 1.5A, 2A, 全部都係充電器同手機溝通後再上,所以除非特別講明唔得之外都可以用,只係規格唔配合就會用唔到快充。

回覆 1# Ponya

1.跟電話嘅9V充電器,多數都有寫9V1.67A,5V2A咁樣,而正常android電話係可以支援5V充電,新啲嗰啲支援Quick Charge 2.0/3.0就可以用9V充電

2.如果手機跟機充電插頭是5V2A 或 5V1A就要睇下係邊部,要睇個先可以確定,注意一下嘅係,唔好用普通嘅9V火牛直接充電,要用Quick Charge 2.0火牛去達成5V或者9V充電

如果唔用跟機火牛規格照充,其實冇乜大問題,只係高速地充電點都對電池壽命有影響

參考下