紅米note 3 vs MEIZU m3 note,點揀?

話說用左zf2(ZE550ML)都有一年,平時都幾順,不過上網就會lag(似乎因為好多apps自動同步),目前搵唔到解決方法。
又見到紅米note 3同埋MEIZU m3 note價錢同zf2相近,而且有得玩指紋識別,於是有啲心郁郁有啲想換機......
不過紅米note 3雖然性能勁,但係指紋識別喺背面,加埋睇落個樣一般......
MEIZU m3 note個樣幾好睇,指紋識別又係正面,但性能好似同zf2差唔多(雷兔兔跑分),換左機可能都會lag......
好矛盾,應唔應該換機?抑或等下一代??

——————————————
6/14 update:
初步決定買m3 note,睇緊csl邊度有貨,同埋要確認一下有冇呢款機嘅玻璃貼賣。

MEIZU m3 note夠哂型

MEIZU m3 note夠哂型
200801 發表於 2016-6-9 21:44

GPU掂唔掂先?以前紅米1用MTK處理器+垃圾GPU玩game真係好lag......

形唔形,靚唔靚呢D好主觀㗎姐,睇硬件:

s650 vs mtk p10
1600mp vs 1300mp
有收音機 vs 冇收音機
插SD卡 vs 冇得插
有menu key vs 冇menu key

暫時係咁多,再睇下D中肯嘅評測,應該知點㨂

via HKEPC Reader for Android

形唔形,靚唔靚呢D好主觀㗎姐,睇硬件:

s650 vs mtk p10
1600mp vs 1300mp
有收音機 vs 冇收音機
插SD卡 v ...
WING1888 發表於 2016-6-9 22:06

兩部都可以插microSD喎。
    收音機有冇都唔成問題。
    m back好似更加好玩。
    有啲擔心MTK CPU性能唔掂。
    好擔心MIUI食RAM太勁。

紅米note3完勝,cpu大勝,xda + miui support,仲有cm13

有心用其他ROM 就紅米NOTE 3, 要靚仔就M3 NOTE
我就2 部都用過晒

紅米note3完勝,cpu大勝,xda + miui support,仲有cm13
calvinleeabc 發表於 2016-6-9 22:15

但m3 note靚仔啲喎,有啲揀唔落手......

但m3 note靚仔啲喎,有啲揀唔落手......
hk133 發表於 2016-6-9 22:16

手機係買黎用定睇,要靚用哎瘋

有心用其他ROM 就紅米NOTE 3, 要靚仔就M3 NOTE
我就2 部都用過晒
雞肋 發表於 2016-6-9 22:16

m3 note同埋紅米note 3好似都係用唔到QC2.0?充電會唔會好慢?