[配件] garmin vivoactive hr 簡單使用分享

一直都想買隻活動追蹤+睡眠監測嘅手帶or手表。
諗住係買就買功能全面啲,所以選擇唔算多。
之前睇中Fitbit Surge,都未出手Fitbit就發布Blaze,再等。
等等下到garmin發布vivoactive hr,我就揀定佢喇。

功能上網都有得睇,所以凈係簡單講下重點:
基本功能:GPS、全日心跳監測、活動追縱(步數、距離、消耗卡路里)、位置導航、運動記錄。
與電話連接後功能:音樂控制、天氣預報、日程提示、find my phone、詢息、通知等等。

用左一個禮拜,簡單講下感想同埋佢同電話嘅互動。
首先想講電量,用左7日無休(無運動記錄),電力仲有3X%左右,我覺得合格有餘。
之前睇amazon有人評個mon好暗,都有啲擔心,到手後發現無評語講咁差。
暗係因為panel有啲特別,喺有光源嘅情況下,唔需要backlight都好清楚(感覺有啲似eink),室內光源低個mon亦會較暗。

心跳監測有時會標高左一截,唔知關唔關配戴問題。不過用得光學式,心跳我都係預左參考only。
用手機garmin個app可以download唔同錶面,有啲標面仲可以customize。(例如我正使用中的錶面,每一格都可以自己決定顯示咩野)

亦有少量擴充功能嘅工具download,如指南針、gps軌跡、計數機、股票(唔知香港啱唔啱用)等等。

電話連接之後,最有趣嘅就係顯示通知。例如來電通知+震動,錶面會有個掣俾你mute左個來電。
而且唔只來電,sms,email,甚至whatsapp都可以顯示到,不過無得覆。
最令我驚喜係除左尼啲,一切會喺notification(facebook,twitter等等)顯示嘅野,都可以帶到隻錶度,例如下面:

而且當你按"關閉",電話上notification bar嘅通知亦會消失。

總括黎講,如果你當佢smartwatch,佢其實未係好smart,以活動追蹤手錶黎講,佢應該算尖子。
附件: 您需要登錄才可以下載或查看附件。沒有帳號?註冊

好文

posted by mobile

用緊vivosmart HR

via HKEPC Reader for Android

啱啱買咗 用開POLAR
要玩一輪先知點用啲APP

CHING個表面叫乜名?
THX

小弟都買左
最正嘅係終於有 activity tracker track 到游水之餘
又有光學心跳(雖然入水之後係唔會track)同埋獨立GPS

巴打~~小弟有2個問題想問下

1)我想問下跑步的的時候..係咪可以係錶面見到當時的心跳數值?
2)可唔可以係錶面度睇地圖和自己行過的軌跡?

Thanks

啱啱買咗 用開POLAR
要玩一輪先知點用啲APP

CHING個表面叫乜名?
THX
kadon 發表於 2016-6-16 18:06

叫 SC8

巴打~~小弟有2個問題想問下

1)我想問下跑步的的時候..係咪可以係錶面見到當時的心跳數值?
2)可唔可以係錶 ...
partnera 發表於 2016-6-16 23:31

1.係
2.可以download小工具做到,但我未試過。

叫 SC8

1.係
肥肥 發表於 2016-6-17 11:33

thank you ~~~

叫 SC8

1.係
肥肥 發表於 2016-6-17 11:33

謝謝解答

回覆 1# 肥肥

請問 心跳係唔係 real time ? 之前買左 sony swr12  。 無顯示器需要開 mobile app 先睇到資料。  仲要係開 app 先開始開始 check 心跳。 要等十幾二十秒先有野睇。
一關 app 又唔會檢查。 真心無咩用。