[開箱] Sony Xperia XA 玫瑰金 cheap and cheerful ?? 更新* 17-Jun-16 23:32

漫長的等待,Sony 的X系 終於係今日發售 。
話雖如此, 我並未有選擇到最貴XP同中價嘅X ,反而選擇以入門為主的XA 。

究竟呢一部XA 會係可以叫做cheap and cheerful?Or worst and painful?
可唔可以用最少既價錢呢享受到一部高質素嘅電話?

外觀包裝偏向簡約, 盒的週邊 印有X 系新風格彩繪( 但係我反而想Sony 不印好過,從而 節省資源同更加環保 )

充電器為UC 20不支援QC ,但外型比起UC 10為細同輕便( 如需要Pump Express,需要另買UC12 支援Quick Charge 3.0 + Pump Express+ 2.0)
感謝chromechan提醒

耳機......不如不好送好過

記憶體方面 暫時都未有感覺到部機好lag,Thanks for the Android 6.0

預載的軟件比Z5P 為少, 同好的軟件你都可以剷咗佢 所以就算得16GB 都未至於好似先前既入門機得8GB 咁樣, 普通使用的話都尚算足夠( 不過 就算比32GB 內置都唔算過份掛)

部機暫時更新緊, 未可以有全面嘅結論

但係現時發現到,螢幕雖然得 hd 及旗艦機螢幕嘅質素,但係正常使用嘅話都唔會覺得同full hd or 4k有什麼分別。
冇double tap to wake, 但係就有double tap to sleep
( 都唔知佢想點 )
單喇叭聲量當然唔會好似雙喇叭嘅大, 但當你開埋clean audio既話,你就發現就算單喇叭出聲,音量都足夠你聽到電話鈴聲( 但係你會聽到 個喇叭會出現有爆音既情況)

更新*   17-Jun-16 21:58

影相個方面 講真個句你真係唔可以當佢係旗艦機咁樣用
就算普通盲拍出嚟嘅成像質素,仔細度只係可以講話係入門機擁有嘅質素,喺室內影嘅質素同Z5P比較下真係接受不到,但在室外影出來的質素尚可接受。

不過,反而最令我喜出望外既係相機快門 。
同z5p來比較,影出來還快過Z5p
從啟動相機到影落去到再影下一張,XA 比起Z5p 嗰邊為快。( 但影出來的質素不能強求,只可以說是 仍須努力 或等下一次既更新。)

雖然質素同成像一般,但係今次佢影相快門速度真係可以話係進步左好多( 以入門機來說和比Z5P還快), 我認為好處係真係你可以 好似廣告入面所講嘅 , "capture the best moment".

更新*   17-Jun-16 23:32

Xperia XA  與  Xperia Z5 premium 快門拍攝比較

感謝chromechan教導及指引

從相機調較到『啟動並拍攝』,然後開onlinestopwatch

測試1 用實體相機制

由待機(off screen)去到影相 ( 每次試完都會 完全關左Camera app先再重做 )
Xperia Z5 premium   用了  00:00:01841  第一次
                                                 00:00:01524  第二次
                                                 00:00:01621  第三次

Xperia XA                    用了  00:00:01372  第一次
                                                 00:00:01425 第二次
                                                 00:00:01384 第三次

測試2 用實體相機制

由home page到相機介面按落去( 每次試完都會 完全關左Camera app先再重做 )

Xperia Z5 premium   用了  00:00:01545  第一次
                                                 00:00:01252  第二次
                                                 00:00:01531  第三次

Xperia XA                    用了  00:00:01676 第一次
                                                 00:00:01497 第二次
                                                 00:00:01109 第三次

測試3 用相機介面touch screen

由home page到相機介面按落去( 每次試完都會 完全關左Camera app先再重做 )

Xperia Z5 premium   用了  00:00:01873  第一次
                                                 00:00:01679  第二次
                                                 00:00:01569  第三次

Xperia XA                    用了  00:00:01992  第一次
                                                 00:00:01591 第二次
                                                 00:00:01980 第三次

測試4 用相機介面touch screen

正接由相機介面按落去 ( 每次試完都會 完全關左Camera app先再重做 )
Xperia Z5 premium   用了  00:00:00295  第一次
                                                 00:00:00289  第二次
                                                 00:00:00124  第三次

Xperia XA                    用了  00:00:000  第一次
                                                 00:00:000 第二次
                                                 00:00:000 第三次
附件: 您需要登錄才可以下載或查看附件。沒有帳號?註冊

P10+2+16賣2k罪大先敢

calvinleeabc 發表於 2016-6-17 16:04

最多值 599

回覆 2# calvinleeabc

人有多大膽 地有多大產

calvinleeabc 發表於 2016-6-17 16:04

見到粉紅色就知target 女人買啦仲理咩鬼spec, 唔lag 就得架啦

支持樓主開箱文

同時希望性價比大叔迴避下,出返去講你哋D平靚正嘅機。

via HKEPC Reader for Android

呢部價錢算OK
係怕MTK+SONY (SORRY,我有M5後遺症)

BTW
double tap to sleep係個launcher提供
double tap to wake係要OS
不過double tap to wake要唔要都罷(冇用距離感應,袋褲袋會自己開)

Ching,請問有冇陀螺儀?

via HKEPC Reader for Android

rose gold

如果有透明的更好