[開箱] meizu M3 Note開箱+測試(116#續航測試)

83#測試相機日間成像表現。
105#測試手機功能。
116#續航測試。
131#抽中三叔EMMC!
203#輻射值。

有CHing話ifc衛訊買m3 note同CSL一樣價錢,仲有膠貼送。
於是我今日走去旺角,點知問左兩間衛訊,佢地嘅報價都係1399,冇得平。

差啲打算放棄,遲啲再買,反正ssp嗰間CSL都冇現貨。
打電話去問先達CSL,居然真係有現貨,即刻9衝!
只有黑色,所以買黑色。不過見到衛訊擺住一部白色m3 note,都幾好睇。(但都係冇白色賣)

包裝冇咩特別,凈係印住牌子名同埋產品型號。

黑色其實都好靚仔......雖然白色似乎更好。
某啲CHing話好似iphone,睇唔出有邊忽似囉,圓角矩形?

攞走手機,下面有卡針。
攝住卡針嘅卡紙入面有說明書。

三份嘅內容都唔一樣,其中一份好多外文。唔係英文/類似英文,係其他語系,總之睇唔明。
有啲CHing連mBack點用都唔知......自己睇圖啦。

配件只有充電線同埋充電器。
明明冇耳機,仲要特登放一塊海綿,上面印住“earphone not included”,好多餘。
冇咪冇囉,洗唔洗咁啊。

跟機5V 2A充電器係salcomp代工,有線補,比得上三叔牛。

相比之下充電線麻麻地,勉強用到快充嘅水平。

機身嘅2.5D玻璃其實幾唔明顯。。。

mBack嘅金屬環係銀色。(因為機身顏色唔係土豪金)

背面,金屬殼手感幾好。

用nano SIM,我宜家嗰張電話卡(micro SIM)放唔到入去。

特登買左一個透明展示座,就係為左影相。。。

flyme,下面冇powered by Android。

有CHing話部機唔襟跌,所以買左保護套。
玻璃貼加埋保護套總共唔使30蚊。
玻璃貼遮唔曬個mon,唔知貼黎為乜。。。

同zf2對比,黑邊窄一啲。

雷兔兔跑分,m3 note GPU弱過zf2,3D測試zf2明顯比m3 note流暢。

補番開機最初嘅畫面。

開箱完畢,感謝觀看。

附件: 您需要登錄才可以下載或查看附件。沒有帳號?註冊

分雖然唔高,但好流暢

回復 1 #hk133

支持開箱

via HKEPC Reader for Android

分雖然唔高,但好流暢
IIII 發表於 2016-6-21 20:48

日常用比zf2流暢,但打機果然都係zf2好啲。
    mBack習慣左之後會覺得好好用。

弓起樓主入手正机,电量仲會有驚喜

缺點係冇FM

缺點係冇FM
smallfaihk1111 發表於 2016-6-21 20:56

依部應該可以算係我第四部智能機,咁耐以來我都未用過FM功能,我都想知FM功能到底仲有啲乜用......

弓起樓主入手正机,电量仲會有驚喜
smallfaihk1111 發表於 2016-6-21 20:55

MTK勝在慳電,加埋4100mAh大電池,應該唔會好似zf2咁一日兩充。

樓主, 個mon同 zf2 比較如何? 色水靚嗎?

樓主, 個mon同 zf2 比較如何? 色水靚嗎?
kfcat 發表於 2016-6-21 21:14

我凈係掛住玩指紋識別,其他無乜點試......
    個mon係1080p,比zf2(ZE550ML)清晰,其他冇比較過,色水都算幾好,似乎冇偏色。