今次想買USB A -> C線

換左新手機, 買左Verbatim A->C 線 (USB 2.0) 用番屋企D USB火牛, 唔開USB-C牛.

不過插落電腦就唔夠力叉 (USB 2/3 port) (萬一用哂火牛要用電腦叉). 用USB 3.0 線+port會否有幫助?

街見大部份都係USB 2, 有藍色頭都係假狗黎, A side只有4針唔係9針.

回覆 1# ronald
谷歌,$99+20運費

回覆  ronald
谷歌,$99+20運費
cpk 發表於 2016-6-25 22:58

那條都係USB 2.0

回覆 3# ronald
3.1嚟㗎
我都有一條

回覆  ronald
3.1嚟㗎
我都有一條
cpk 發表於 2016-6-25 23:21

9針?

回覆 5# ronald
你所指九針係.....
但其實即使3.0線+port都冇助
主要睇你個叉機是否支援QC

回覆 5# ronald
再回-我攪錯咗
條OTG才是3.1
不過手上有另一條自950XL剩出來的真3.1A>線

回覆  ronald
你所指九針係.....
但其實即使3.0線+port都冇助
主要睇你個叉機是否支援QC ...
cpk 發表於 2016-6-25 23:39

https://en.wikipedia.org/wiki/USB_3.0

USB 3 type A線在裏面(比USB 1/2)多左5針 (共9針)
我搵到既線都係少左5針.

火牛與USB 2.0 AC線都冇問題.
iPad牛 + Verbatim 2.0 AC線 = 不一定有快叉 (快速充電中)
Samsung 2A牛 + Verbatim 2.0 AC線 = 有快叉 (快速充電中) (而家改用Samsung牛)

而家我考慮萬一火牛被人用哂, 我要用電腦叉, 點先可以有快叉.

回覆 8# ronald
iPad最大12W,根本不算快叉

回覆  ronald
iPad最大12W,根本不算快叉
cpk 發表於 2016-6-26 11:00

對於QC既野唔係好熟.

電話show"快速充電中"和 "QC/9V/快叉"有乜分別?

iPad牛 (5V 2.4A) 不一定出到2A (5小時才充完)
Samsung 牛 (5V 2A) ○