有冇小米Max 用家,你個google map 用唔用到gps

我用緊穩定版7.5.1.0,裝google map 後,個google map 找唔到gps,試過八度map 都一樣,請問係咪唔正常,有冇方法解決?

我用緊穩定版7.5.1.0,裝google map 後,個google map 找唔到gps,試過八度map 都一樣,請問係咪唔正常,有冇 ...
kkfon 發表於 2016-6-26 01:06

無問題, 俾返定位權限 Google d apps 未?  要自己入去設定逐個允許返

百度、高德無問題,google map室內定位有問題,要走去外邊等幾秒到10秒才有反應

走到室外,開google map後留意通知欄定位icon係灰色,定到位之後會著白色

百度、高德無問題,google map室內定位有問題,要走去外邊等幾秒到10秒才有反應

走到室外,開google map後 ...
7喜 發表於 2016-6-26 01:40

咁奇, 我唔俾 AGPS 同 WIFI 定位, 純 GPS定位, 室內都 OK, 不過我用 MIUI 8 6.6.23

咁奇, 我唔俾 AGPS 同 WIFI 定位, 純 GPS定位, 室內都 OK, 不過我用 MIUI 8 6.6.23 ...
versa 發表於 2016-6-26 01:43

我個miui係7.x既穩定版,而且呢幾日google play 服務好似有問題,間唔中彈出黎叫更新
裝完 google map,走返入去手動允許google map定位服務
室內插sim card同時連上wifi,百度、高德好快定到位,係唯獨是google map無反映,走近窗旁隔一陣就定到位,見住個通知欄gps由灰色變著燈

所以我走到室外插sim開data再試,google map的確係要等幾秒到10秒才能定位,唔知咩問題

回覆 2# versa

請問邊度給權限,要給什麼權限?

回覆 4# versa

請問點上Miui 8?我更新機係7

新版maps需要google play services才能定位。
舊版唔需要

回覆  versa

請問邊度給權限,要給什麼權限?
    請問點上Miui 8?我更新機係7
kkfon 發表於 2016-6-26 02:03

MIUI 7 無記錯係設定 -  其他應用程式 - 然後去你想更改既 app 入面 - 櫂限管理改

上 MIUI 8 我係直接卡刷 MIUI 8 開發版, 下載

http://bigota.d.miui.com/6.6.23/ ... _ae7327e756_6.0.zip

開入機內置儲存根目錄, 開系統更新程式,  右上角3點, 選手動選擇安裝檔
不過穩定版轉開發版會洗機, 請注意...
附件: 您需要登錄才可以下載或查看附件。沒有帳號?註冊

新版maps需要google play services才能定位。
舊版唔需要
mosin 發表於 2016-6-26 03:13

咁我又有裝 Google services, 可能真係呢個問題所以無事都唔奇