張SD卡咁樣係咪就死?

係咪s7e 我都經常係咁

via HKEPC Reader for Android

回覆 1# LarSing

呢個世界好多事要做實驗,你搵多張咭試下就知,係你部電話定張咭問題

咁即係唔關張card 事?
LarSing 發表於 2016-6-29 15:28

我覺得唔關卡事,因為用過二張卡交換東芝 三叔都係咁,不過我都定期back up

via HKEPC Reader for Android

Apps裝喺TF卡,有時會係咁,應該係Android本身嘅問題。

有D game set 左裝去SD 卡
有時restart 部機後見D game icon 灰左
開唔到game
要restart 過部機先得
關唔關 ...
LarSing 發表於 2016-6-29 15:16

你試吓將個 Game set 返去內置儲存 應該唔會再出現呢個問題

唔好問點解住 試咗先 

回覆 7# 別問我是誰

我 都 試 過 係 咁 ,
S7E 裝 內 置 係 無 問 題 .
裝 SD card 就 間 唔 中 就 會 出 灰 色 .
restart 機 就 無 事 . 但 係 咁 我 就 好 煩 .
app2sd 功 能 係 有 D bug .
我 就 係 試 過 apps 裝 晒 內 置 既 話 就 會 爆 晒 ,
想 搬 過 去 card 又 麻 煩 , 所 以 賣 佐 S7e ,  
之 後 唔 知 新 ROM 有 無 解 決 .

回覆  別問我是誰

我 都 試 過 係 咁 ,
S7E 裝 內 置 係 無 問 題 .
裝 SD card 就 間 唔 中 就 會  ...
andrewyl 發表於 2016-6-29 16:54

自從有 app 移到記憶卡 呢個問題一直存在 

聽講好似係 開機只 Load 內存 去到桌面先再 Load SD 卡

所以啲 ICON Load 唔到出嚟

回覆 9# 別問我是誰

寧 願 要 部 大 Rom 機 好 過 .
所 以 我 keep 用 番 Note 5 , P9P , V10 .