成日download野又有得插卡,會唔會save去卡到?

理由係怕手機內置的flash寫得多而慢,最後過左重寫次數而死

定這個理由跟本就唔會理,到上限仲好,換機

理由係怕手機內置的flash寫得多而慢,最後過左重寫次數而死

定這個理由跟本就唔會理,到上限仲好,換機 ...
lastphoenix 發表於 2016-6-30 10:15 AM

你用得到上限我切

你用得到上限我切
孤兒仔 發表於 2016-6-30 10:56

咁安心save去手機到,最近張card壞壞地,諗下洗唔洗買張新
買大容量卡,一死就無好多野

前後都死左兩次,好唔安全咁

用緊g2

你用得到上限我切
孤兒仔 發表於 2016-6-30 10:56

講清楚d, 切乜野先?

via HKEPC Reader for Android

咁安心save去手機到,最近張card壞壞地,諗下洗唔洗買張新
買大容量卡,一死就無好多野

前後都死左兩次, ...
lastphoenix 發表於 30/6/2016 11:37

我試過死tf card, 之後買過張, 用左幾日又同樣死法, 電腦都detect唔到張card,      可能係電話read tf card時既電壓問題整壞卡......   
用平價電話的話, tf card真係好易死.....

我試過死tf card, 之後買過張, 用左幾日又同樣死法, 電腦都detect唔到張card,      可能係電話read tf ca ...
squallelf 發表於 2016-6-30 12:51

我咁多年用幾部機幾張 TF 都未死過卡. ~10 年前部 desire 跟的 2G TF 重係度.

反而機就死過或變磚. 換機或重刷 rom, 機入面 d files total loss, TF 入面 d 相就安全.

跌爛或入水情況, TF 都安全過手機 flash.

講清楚d, 切乜野先?  

via HKEPC Reader for Android
kwanyan 發表於 2016-6-30 12:05 PM

天氣咁熱,梗係切西瓜啦

我都試過一張TF卡死,但死得都幾怪,用card reader,一讀file幾秒之後就會unplugged,好似拔走張卡咁,過多一陣又出番黎喎,好彩最後讀吓停吓都抄得番D files

反而手機通常都係未壞已經換咗

64GTF卡就真係試過壞過幾張,不同牌子,症狀都係無啦啦write/delete唔到,好在d files仲喺番晒度,可以read得返。