意外發現!CMHK通話中只跳落3G,可以上網唔會跌落2G

今朝用左部新買大陸4G雙卡手機,係香港出門口時,發覺訊號點解咁弱雞?成日都得3G?但點解上網又唔算太慢?平時用開4G,一訊號唔好,就跌落3G,但基本上慢到冇朋友,都用唔到。
睇下個設定,明明係自動4g/3g/2g架?唔明?
跟手打出個電話,試試係咪部機傻Q左呢?點知又冇事喎?好清晰!咦?點解仲係3G嘅?唔收線住!上下網睇睇得唔得?上到網!whatsapp都send到出去。跟住,落到樓下空曠地方,又跳番上4G!完美!再試下打出,今次好肯定啦,係跌落3G,唔係2G!上網正常!結果睇番系統setting!*#*#4636#*#*
有古怪!原來部機set左做,......
等陣得閒上圖!

留意中間張圖,仲未收線架,係用3G上到網

迷底解開,原來set做TD-SCDMA/ WCDMA/LTE,飛走2G就可以完美通話中上網!正!
當然,如果你地係插雙卡,第二張卡仲收唔收到電話,我就唔清楚啦,照計佢淨係影響數據,通話就唔Sure啦!因為我冇兩張卡試!
附件: 您需要登錄才可以下載或查看附件。沒有帳號?註冊

好玄。

引人入性

你試下3G時用另一部機打比自己,有機會唔通的

..........

你試下3G時用另一部機打比自己,有機會唔通的
whs 發表於 2016-7-13 19:17

剛才試過,set死3G only 係上到網同打得通!
其實2G、3G、4G,只係講緊上網速度,係唔會收唔到來電!就等如你閂左行動網絡,一樣可以收到來電!只不過,以前一直用4G上網,一接電話,就直落2G上網慢到嘔。而家通話中仍然可以用3G上網,好似由地獄回到人間一樣。

我得單卡,用cmhk中港一卡兩號。數據共用。
我通話中,即係已經佔用左個號碼,打比我,都係唔通。況且,我平時電話唔多,但經常傾傾下,又要上網搵料,又想同朋友whatspp或微信send野比人。以前跌落2G,唔洗諗啦,開個ringhk網都開唔到,而家,好快開到,出乎意料之外,3G都快過以前!

..........
buynaka 發表於 2016-7-13 19:34

Ching咪玩啦,傾完電話,訊號好的話,完美跳回4G

Ching咪玩啦,傾完電話,訊號好的話,完美跳回4G
cccho 發表於 2016-7-13 19:44

人仔3g通話想死,會比人罵的。用返2g好過

via HKEPC Reader for Android

VoLTE咪得囉……
CMHK個3G暫時仲係用緊PCCW,叫做好過無咁囉……

VoLTE咪得囉……
CMHK個3G暫時仲係用緊PCCW,叫做好過無咁囉……
Man@MFHK 發表於 2016-7-13 19:54

咪玩啦ching, 我地d窮等人渣,部機¥999人仔,一千蚊都唔洗,有3+32Grom雙卡4000大電、6寸 2kmon 801u, 嘅Lenovo K920 兩年前嘅所謂旗艦機,仲想要VoLTE?我唔貪心啦,夠用就算!