[操作疑難] s820 4G+3G雙卡雙通問題

工作原因時常翻大陸 我見用s820既機器可以做到4g+3g雙卡同時上網,唔同而家既機,雙卡要select邊個做4G/3G卡,邊個做2G,假設我有部s820機,卡1系香港4G卡2系聯通3G咁翻大陸是否不用select邊個系3G/4G,直接用卡2 3G可以上網?

s625都可以,但選擇比較少

工作原因時常翻大陸 我見用s820既機器可以做到4g+3g雙卡同時上網,唔同而家既機,雙卡要select邊個做4G/3G ...
csaa 發表於 2016-7-17 14:16

但你都要揀用變張卡上網,現在不能兩張同時上網,只係話唔使再收 2G 網絡嘅氣

回覆 3# tong6388
我唔系要同時上網,懶得經常切換數據卡,如果3G+4G都要切換,咁4G+3有乜用?

你都要比指令電話知用邊張卡上網呀。
雙卡雙通意思係sim1、sim2不用physically換卡,可以在手機系統內切換。
以前啲機大多只有sim1可以上網,sim2只能2g通話。
宜家雙卡雙待並不是說兩張sim同時上網,只係話可以切換而已。

回覆  tong6388
我唔系要同時上網,懶得經常切換數據卡,如果3G+4G都要切換,咁4G+3有乜用? ...
csaa 發表於 2016-7-17 15:02

其實一路都係講緊主卡收4G網絡時副卡同時可以收3G網絡(雙待單通)你上網都要都揀返行邊張的數據

回覆 4# csaa

架機無你咁聰明, 識得分身處邊個位, 就用邊張卡上網

你都要比指令電話知用邊張卡上網呀。
雙卡雙通意思係sim1、sim2不用physically換卡,可以在手機系統內切換 ...
oreo 發表於 2016-7-17 15:53

雙咭機邊張咭上網係setting有得揀既
預設多數係sim1
雙通既意思係sim1通話時sim2有電話入一樣通到 (反至一樣)最簡單知係咪雙通
就係睇下部機係咪有2組imei碼

以樓主嘅情況,當上大陸時要手動切換卡2上網,卡1如果係cmhk嘅就會自動跌落中移動2G網絡漫遊,其他嘅mno就會去咗3G漫遊(如果收到的話)

雙咭機邊張咭上網係setting有得揀既
預設多數係sim1
雙通既意思係sim1通話時sim2有電話入一樣通到 (反至一樣)最簡單知係咪雙通
就係睇下部機係咪有2組imei碼
mingbbq007 發表於 2016-7-17 17:42

依家已經唔可以單憑係咪有兩組IMEI嚟判斷係咪雙通機。

當然,祗有一組IMEI就可以肯定係單通,但係有兩組IMEI亦唔一定係雙通,尤其係大陸版嘅所謂全網通,因為多咗一組CDMA(中國電信用),所以 "最少" 會有兩組IMEI,有冇 "雙通" 亦要睇生產商嘅設計,假如唔用中國電信CDMA,或者非大陸國內使用,就即係等於單通。
最好都係去官網睇清楚個spec。