[操作疑難] 請教一下,DCIM File入面一個叫".thumbnails"既 folder係咩黎?

佢入面好多相片,有WS既,相機影既,又有D其他立立雜雜咁...
但我本身又係其他folder 相關都見到同樣既相片..
其實係咪可以deletle左佢.?
佢佔左我內存空間不少.
因為剛升了6.01,好多APPS都不能轉到外置SD咭度....
超後悔...
謝謝~

P.S 我是ZF 2 laser 6

就咁字面解, 就是縮圖

當你打開個圖片apps, preview 時一定係先load 縮圖.

咁樣preview 快D

就咁字面解, 就是縮圖

當你打開個圖片apps, preview 時一定係先load 縮圖.

咁樣preview 快D ...
我係二少 發表於 2016-7-19 13:13

謝謝指導,
咁可唔可以delete左佢? 佢佔內存空間唔少,成(5GB)..
網上有教話開個同名FOLDER到 外置SD咭(128GB),咁就唔會再食內架,
係咪可以咁樣??

謝謝指導,
咁可唔可以delete左佢? 佢佔內存空間唔少,成(5GB)..
網上有教話開個同名FOLDER到 外置S ...
IGO 發表於 2016-7-19 13:24

可以delete

apps會自動根據你現在圖片自動產生縮圖

但不會清除你的縮圖, 所以先留左咁多

可以delete

apps會自動根據你現在圖片自動產生縮圖

但不會清除你的縮圖, 所以先留左咁多 ...
我係二少 發表於 2016-7-19 13:51

即係無限復活....
我delete左,個內存無變返多.....

即係無限復活....
我delete左,個內存無變返多.....
IGO 發表於 2016-7-19 13:59

等一陣

一般android 都有得揀圖片儲存位置, 而縮圖都會放在圖片儲存同裝置.

換言之, 你圖片選擇ext.sd card, 縮圖就會跟住過去.

一般android 都有得揀圖片儲存位置, 而縮圖都會放在圖片儲存同裝置.

換言之, 你圖片選擇ext.sd card, 縮圖 ...
我係二少 發表於 2016-7-19 14:06

無得防止佢無限復活嗎..?

我上網serach,話可以再開個同名folder,但唔太明....

無得防止佢無限復活嗎..?

我上網serach,話可以再開個同名folder,但唔太明.... ...
IGO 發表於 2016-7-19 14:16

你唔睇圖, 就唔會產縮圖.

縮圖只是你在preview 時快D.

取消的原理好簡單, delete 左原本個 .thumbnails 資料夾, 新開一個叫.thumbnails 的檔案.