[標題黨] 而家想搵部啱既手機係咪真係咁難?

小弟部G3近日已經開始有打柴嘅跡象
諗住順便換個部新手機
4GB RAM
32/64GB ROM
32GB一定要有插卡
64GB可以無插卡
3000mAh或以上

咁搞法好似得返S7/10/Oneplus 3符合
但係***一早已經比我blacklist咗
我依家得番HTC 10同埋OP3揀
呢兩部邊部會比較好
我個人感覺上HTC係比較好(做功,軟件,售後)
但係OP3係性價比高同埋可玩性高啲(6GB RAM,多ROM刷)

今次真係唔知點揀好
撇除價錢同埋性價比呢啲嘢
呢兩部機邊部會比較好?
求ching們解答

ps:我已經有一張64GB microsd 卡

1+3最抵玩,最平行ufs 2.0+nfc

via HKEPC Reader for Android

1+3最抵玩,最平行ufs 2.0+nfc

calvinleeabc 發表於 2016-7-24 22:06

但係1+3個個type好似係得個樣
都仲係USB 2.0
HTC 10仲係用緊emmc?
但係佢果個type c係真3.1
NFC兩部都有所以唔洗講
HTC 10跟機送個個耳機好似係正野嚟
賣出去應該都有500蚊(?

但係1+3個個type好似係得個樣
都仲係USB 2.0
HTC 10仲係用緊emmc?
但係佢果個type c係真3.1  
NFC ...
losiukit1 發表於 2016-7-24 22:41

1+3贏閃充、接近原生界面、平1500

1+3贏閃充、接近原生界面、平1500
calvinleeabc 發表於 2016-7-24 22:48

咁睇嚟op3好似真係贏晒咁喎
咁而家問題係
值唔值得用多千幾蚊買HTC 10?

咁睇嚟op3好似真係贏晒咁喎
咁而家問題係
值唔值得用多千幾蚊買HTC 10?

via HKEPC Reader for Android ...
losiukit1 發表於 2016-7-24 22:53

6+64已經值

自己慢慢睇片
https://www.youtube.com/results?search_query=oneplus+3+vs+htc+10

回覆 1# losiukit1

唔考慮 G5 ?
我部G3 trade-in 換 咗G5, 可以換電係必要的,用開 G3 好難轉用尿袋

回覆  losiukit1

唔考慮 G5 ?
我部G3 trade-in 換 咗G5, 可以換電係必要的,用開 G3 好難轉用尿袋 ...
william-yeung 發表於 2016-7-24 23:04

請問要加幾錢呀?
我部G3係2+16G標準版

galaxy c7

回覆 8# 1號閒人

要去問呵,我部32GB, wilson 收650