大牌火牛設計學術討論:三精 vs 小x

薄膠槽幼彈黃接觸

vs

柔性避震電線焊接:

?186

vs

註:2A用金手指
附件: 您需要登錄才可以下載或查看附件。沒有帳號?註冊

原裝***牛同原裝x米牛質素差唔多,部分設計有出入,但基本上唔影響安全性。手機火牛用電其實好少,大約100-240V 0.5A以下,金手指冇咩問題。

原裝***牛同原裝x米牛質素差唔多,部分設計有出入,但基本上唔影響安全性。手機火牛用電其實好少,大約100- ...
hk133 發表於 2016-7-29 22:17

我覺得不防震,Pcb會彎,膠硬化疲勞較金屬嚴重,接觸也面少,我未見過咁設計,一般有反方向支撐才用此壓觸式

我覺得不防震,Pcb會彎,膠硬化疲勞較金屬嚴重,接觸也面少,我未見過咁設計,一般有反方向支撐才用此壓觸 ...
Monkey2016 發表於 2016-7-29 22:47

總之過到安全標準就冇問題啦。

總之過到安全標準就冇問題啦。
hk133 發表於 2016-7-29 22:57

我最憎呢D走精面、慳工序、慳物料、唔規範既設計

現在很多SWITCHING牛都是用三星的接觸片設計, 注意接觸片附近有膠糟給PCB插入固定位置.
小米的焊線是比較舊式, 因焊線兩端都要加膠水固定(DOUBLE FIXTURE). 為什麼說是舊式,因根據MURPHY'S LAW, 多一項工序就會增大出錯機會

彈黃 pack 實晒就算有震動都不會開路吧.

接點唔氧化造成大接觸電阻就 ok 吧.

現在很多SWITCHING牛都是用三星的接觸片設計, 注意接觸片附近有膠糟給PCB插入固定位置.
小米的焊線是比較舊 ...
yiu77411 發表於 2016-7-30 18:13

MURPHY'S LAW唔係咁用,唔係用“少做少錯”去了解,MURPHY'S LAW亦適用於另類或缺乏亦可以產生問題

膠糟給PCB還要看距離厚度、物料…諸多因數

未見過“很多SWITCHING牛都是用三星的接觸片設計”…唔係講下就係事實:
http://www.righto.com/2012/10/a- ... n-lab-apple-is.html
https://www.google.com.hk/search ... iw=1037&bih=654
iphone:

回覆 8# Monkey2016

其實師兄提供的圖片, 有部份已是用接觸片或彈片設計(如第2行)
https://www.google.com.hk/search ... iw=1037&bih=654

另, 從生產工序說MURPHY'S LAW, 不是小做小錯, 是防止同一工位做太多工作或將工作分得太細而有差別.
而且因用線要做DUOUBLE FIXTURE加膠水是一定要的, 都是防止工藝不一致而出現問題(如多小, 位置等)
如果你有在廠做過, 他們都會說DESIGN CONTROL好過生產CONTROL

最後外殼膠料的要求和厚度都有固定的要求
三星的膠糟是防止PCB上下走位, 而接觸片可以固定好

回覆  Monkey2016

其實師兄提供的圖片, 有部份已是用接觸片或彈片設計(如第2行)
... iw=1037&bih=654

...
yiu77411 發表於 2016-7-30 19:15

膠縮水率、受熱硬化老化、金屬面接觸面積影響電流溫度…這設計太多變數,在MURPHY'S LAW下產生更多可能。
觸片或彈片設計普遍在旅行插,設計上差十萬里,講唔上一樣