我好似搵到大陸機無 nfc 既原因啦

原來, 要做到一個完整既 nfc 功能
入面有樣野叫 HCE

nfc sim 就係要有 HCE 先可以用 nfc 直接俾錢

無既話, 就只可以玩 nfc tag
我諗都無人會淨係想玩呢樣野架啦
(同埋都可以 do 下張八達通有幾錢既, 不過我諗都係無人想要一個咁既功能)

咁問題就黎啦, HCE 係 google 架構入面既野
大陸機係直頭唔俾用 google 架構, 咁又點會用得到 HCE 呢?

我估就係因為咁, 所以而家要整埋 d 乜鬼手機支付(用QR code)
就係咁既原因

而小部份手機有, 係因為我估佢地偷左入面部份既 code 出黎用

因為係偷, 所以唔敢部部都有

Thx 師兄!原來係咁,其實我都想試國行機,但就無nfc卻步

就算有, 你地敢用咩

部分大陸機慳成本,覺得呢個功能又貴又冇咩用途(NFC要俾授權費),所以先冇內置NFC功能。有內置嗰啲應該都有交錢,冇得偷,費事賣出國外會食官司。

費事賣出國外會食官司。
hk133 發表於 2016-7-30 09:42

我有啲懷疑呢個會係考慮因素之內....

回覆 1# LoveMariahDayAn

QR CODE成本低,實際, 散播快, 而且人手解讀需要時間.

http://www.eprice.com.hk/mobile/talk/4566/203105/
呢部有,
係禁用,定係慳成本?

最主要原因,大陸唔普及?

我有啲懷疑呢個會係考慮因素之內....
dls2046 發表於 2016-7-30 09:47

完整句子:“有內置嗰啲應該都有交錢,冇得偷,費事賣出國外會食官司”

唔好斷章取義。

呢部有,
係禁用,定係慳成本?

最主要原因,大陸唔普及?
xdjpd123 發表於 2016-7-30 09:52

係慳成本同埋唔普及導致大陸廠選擇閹左佢。有啲大陸廠話授權費幾貴下,而且冇咩公司配合推出其他用法,搞到NFC喺國內只係一件“好貴嘅玩具”,整黎都嘥氣。係宜家先有apple,重新執番呢件an機玩到厭嘅玩具,自己整一個支付平台,加埋近排係咁賣廣告,咁先令NFC好似有番啲用咁。

咦.....師兄,
大陸手機,小米5, 1+3都有NFC....好普通